Еньовден

Най-популярното поверие на Еньовден е, че тогава билките са най-лековити и затова трябва да се берат по изгрев слънце.

В полунощ срещу Еньовден небето се отваря и стават чудеса. Сънищата са пророчески. Вярва се, че преди да “тръгне към зима”, слънцето се къпе в изворите и реките и прави водата лековита. После се „отърсва” и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова може да походите боси из росната трева.

Народът вярва, че сутринта, когато изгрява, слънцето “трепти” и “играе”. Да посрещнем изгрева и първите слънчеви лъчи на Еньовден е здравословно.

Най-събираните билки през този празничен летен ден са еньовче, жълта комуника, жълт кантарион, маточинамента, бял равнец, слез и други.

От билките се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които през годината се използват за лекуване. Може да наберете една китка, но може да направите толкова китки, колкото са членовете на семейството. Наричат се за всекиго и се оставят навън през нощта. После китките или венчетата се окачват в къщата. С тях се кади, ако някой боледува, или се ръси с вода, в която се потапят китките. / Вярва се, че пушекът от горящите билки е лековит и гони тъмните сили/.

С тревите и цветята, набрани на празника, се свива и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той се запазва и се използва срещу болести.
Да си пожелаем здраве и небесна закрила!
Нека използваме благодатните силите на природата!

Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, смята се за патронен празник на билкарите.

Еньовден се чества на 24 юни, когато Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. На празника на Йоан Кръстител, предсказал идването на Спасителя Исус Христос, християнският свят се отдава на езически ритуали – къпане, прескачане на огън, танци, гадаене, бране на билки и магии за плодороди

Именници и кой празнува на Еньовден?
На 24 юни 2021 имен ден празнуват
мъже с имена: Деан, Денис, Деян, Денислав, Денчо, Детелин, Диан, Дилян, Диян, Енчо, Еньо, Иван, Ивелин, Йоан, Йонко, Йончо, Калоян, Яне, Янко;
жени с имена: Биляна, Даяна, Деница, Дея, Диана, Диляна, Дияна, Ивана, Иванка, Ивет, Ина, Йоана, Невена, Роза, Яна, Янина, Яница;

Имен ден празнуват и всички хора с вариации на горните имена и производни на тях.

Проверете също
Close
Back to top button