Лайка

Matricaria chamomilla L.

Лайка расте по ливадите, поляните и пасищата, около населените места, покрай пътищата из цялата страна. Тя е едногодишно тревисто растение с изправено, високо до 50 см стъбло, силно разклонено в горната си част. Цветните кошнички са разположени на върховете на стъблените разклонения. Състоят се от 12-18 периферни бели езичести цветове и многобройни вътрешни жълти тръбести цветове. Обвивката на кошничките е от керемидообразно наредени, продълговати яйцевидни, тъпи, с широк ципест ръб и жълтеникавозелени листчета. Съцветното легло е голо и кухо, с малки ямки. В току-що разцъфналите кошнички то е полусферично, а към края на цъфтенето се удължава до конусовидно. Цялото растение и особено цветните кошнички имат характерна приятна миризма и остър, горчив вкус. Цъфти от май до август.

Най-често срещаните непозволени примеси от съцветия на други растения са полското подрумиче (Anthemis arvensis L.), което се различава по листчетата на обвивката на кошничките (тъпи, широко ципести), докато у лайката са меки, и с по плътното цветно легло; кучешката лайка (Anthemis cotula L.) има твърди, линейно шиловидни листчета на обвивката на кошничките. Полското подрумиче и кучешката лайка имат неприятно тежка миризма, докато миризмата на лайката е приятна.

Лайка – Употреба

Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно действие. Като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство билката се използва вътрешно и външно при голям брой заболявания: възпаления на храносмилателната система – на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, колити (с болки и колики), при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Външно се прилага под формата на промивки при хемороиди, болезнени и трудно заздравяващи рани, мокрещи екземи, при потене на краката и др. Под формата на инхалации се предписва при грип, фарингити, ларингити и др. Като успокояващо средство лайката намира приложение при болезнена менструация и при смущения на съня. Лайката се прилага в козметиката за освежаване на кожата и за поддържане цвета на русите коси. Лечебният ефект се дължи на съдържащото се в билката етерично масло, което стимулира централната нервна система и усилва рефлекторната деятелност. Етеричното масло се състои от хамазулен, азулен, кадинен, терпени, сесквитерпени, флавоноиди, фитостерин, глицериди, мастни киселини, минерални соли и др.

Рецепта

Най-добре е да се използва извлек, получен на студено – 10 ч.л. билка се залива с 500 мл студена вода. След 8 часа се прецежда и се изпива за 1-2 дни. Може да се използва и запарка за вътрешно и външно приложение – от 2 до 3 с.л. билка се заливат с 250 мл вряща вода и престоява в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на 2 пъти. При някой хора лайката може да отключи алергични реакции.

Проверете също
Close
Back to top button