Маточина

Маточина, лимонче, маторка, пчелинък - Melissa officinalis L. Сем. Устноцветни - Labiatae

Маточина е многогодишно тревисто растение с четириръбесто разклонено стъбло, покрито с редки власинки, високо 30 – 80 см и с добре развито коренище. Листата са срещуположни, яйцевидни, тъпо назъбени, тъмнозелени и голи отгоре, а отдолу светлозелени и жлезисто окосмени. Цветовете  на маточината са групирани по 3-10 в едностранни лъжливи прешлени в пазвите на горните листа и са белезникави или розови, с тръбеста двуустна 5-зъба чашка, 5-листно двуустно венче и 4 тичинки. Плодът е сух, разпадащ се на 4 светлокафяви орехчета. Цялото растение при разтриване между пръстите излъчва приятна лимонена миризма. Медоносно растение.

Свързани статии

Маточина – Използваема част

Листата, брани преди цъфтежа – май-юни. Не бива да се берат през време на цъфтежа, нито по – късно, защото лечебните им свойства намаляват. Маточината може да се окоси и след това да се оберат листата, но не бива да се мачкат, защото при сушенето почерняват. Сушат се на сянка или в сушилня при t° до 40°С. Изсушените листа са зелени отгоре, светло – зелени отдолу, имат лимонена миризма при разтриване и нагарчащ слузест вкус. Допустима влажност 12%. Опаковат се в шперплатови каси. Запазват се в сухи и проветриви помещения. Изнасяна билка.

Маточина – Химичен състав

Етерично масло, което се състои от цитрал, цитронелал, гераниол, мирцен, линалоол и др., витамин С, дъбилни вещества, кафеена, олеинова и урсолова киселина, горчиви и слузни вещества.

Маточина – Разпространение

Расте из редките гори, храсталаците покрай градините, оградите и дворовете в цялата страна.

Маточина – Лечебно действие и приложение

Често употребявана билка поради добре изразени лечебни свойства: нервоуспокоително, болкоуспокоително, противоспастично и възбуждащо храносмилателната система. Прилага се при заболявания от нервен произход (сърцебиене, сърдечна невроза, неврастения, мигрена, полова възбуда, гръдна жаба), възпаление на стомаха и червата на нервна почва, повръщане и др.

В българската народна медицина маточината се употребява още при виене на свят, кръвно налягане, главоболие, апоплексия, задух, меланхолия, болки на нервна почва в зъбите и ушите, за усилване на зрението, за регулиране на нередовна менструация. Външно се използва за лапи при ревматични отоци, жлези и бучки в гърдите на кърмачките, при болки в стомаха и червата, за гаргара при възпалени сливици и др., а също и в парфюмерийната промишленост.

Маточина – Начин на употреба

2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Да не се употребява при остри възпаления на стомаха и червата и при остра кашлица!

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button