Лечебните свойства на билките

bilki_i_bilkovi_otvariПрясно събрани билки и билкови отвари са в основата на лечението на голяма част от нелечимите от модерната фармация болести. Още от Средновековието е известно, че голяма част от растенията имат лечебни свойства. Билки е краткото наименование на лечебните растения, известно от древността. В началото се е смятало, че отварите които се приготвят от тях, могат да служат упояващо и дори смъртоносно, ако са смесени в точните пропорции.

Свързани статии

С напредването на вековете се установяват лечебните свойства на много билки. Лечението на болести при човека все повече разчита на използването на лечебните растения пред използването на антибиотици от сложни химически съединения.

В днешно време в българската медицина все повече си проправя път тенденцията за по-широко използване на лечебните растения – билки. В редица случаи използването на билки за лечение на хронични заболявания се предпочита пред употреба на антибиотици и всички останали химични и синтетични лекарства, тъй като билките са със 100% натурален характер и не натоварват чистачите на организма – бъбреци и черен дроб.

През последните години има засилен интерес към билки и билколечение. Все повече хора предпочитат да заложат на лечението си с неагресивни вещества, отколкото да натоварват организма си с химични съединения, които не се знае какви реакции може да предизвикат в организмите им.

България е един от големите износители на билки, поради голямото разнообразие на видове и площта, върху която са разпространени. Благодарение на биоразнообразието и благоприятните екологични условия, страната ни е на челно място по количество изнесени билки на Европейския пазар. Българската фармацевтична промишленост всяка година добавя нови лечебни препарати в своите продуктови каталози, като не само задоволяваме собственото си потребление, но изнасяме продукция за държави членки на ЕС.

Всяка билка може да бъде използвана по различен начин и с различно предназначение. Дозировката може да излекува, но може и да влоши състоянието на използващия билкова отвара. За това добър вариант е да се консултирате със специалист по терапия и лечение с билки.

Доказано е, че голяма част от смятаните за нелечими през вековете болести първоначално са били излекувани с помощта на чай или отвара от билки. Следващият път, когато се разболеете помислете добре, дали възможността да се лекувате с билки няма да бъде по-добра и по-здравословна за Вашия организъм.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button