Риган

Риган, балкански чай, черновръхче - Origanum vulgare L. Сем. Устноцветни - Labiatae

Риган е многогодишно тревисто растение с право, четириръбесто и разклонено в горната си част, рядко окосмено стъбло, високо до 60 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки, продълговато яйцевидни, слабо окосмени и с прозрачни точковидни жлези.

Цветовете са събрани в класчета, разположени в съцветие метлица в пазвите на керемидообразно припокриващи се прицветници, които са обагрени най-често пурпурно. Те са светло пурпурни или лилаворозови с тръбеста, плитко 5-делна чашка, неясно двуустно венче и 4 тичинки.

Плодът се състои от 4 тъмнокафяви орехчета. Медоносно растение. Риган расте из храсталаците, сечищата, покрайнините на горите и каменистите поляни във всички наши планини до горната горска граница. Среща се в няколко разновидности.

Риган – Използваема част

Надземната част на растението (без вдървенелите основи на стъблата), брана през време на цъфтежа- юни-юли. Суши се на сянка, или в сушилня при t° до 35°С. Изсушената билка има зелени обагрени стъбла и листа и червено- виолетови цветове, приятна миризма и слабо горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се на сенчесто и сухо място. Изнасяна билка.

Риган – Химичен състав

До 0,15% етерично масло (състои се от фенолите тимол и карвакрол, геранилацетат, цимол и др.), дъбилни вещества, витамин С, мазнини, провитамин А, горчиви вещества и др. Лечебно действие и приложение. Билката действа отхрачващо, болкоуспокоително, цервоуспокрително, противоспастично. Прилага се при стомашни и чревни заболявалия, стомашна слабост, нервна слабост, кашлица, задух, полова възбуда.

В българската народна медицина риганът се употребява още при газове в червата, бронхит, трахеит, магарешка кашлица, епилепсия, безсъние, тежко дишане, жълтеница и др. Външно се прилага за бани при обриви и лишеи и за дезинфекциращи лапи при рани, а също за лапи при болки в стомаха и червата. Етеричното масло се използва като средство против молци и мравки, а също в парфюмерийната и пивоварната промишленост.

Начин на употреба

1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. При обриви и лишеи при малки деца: 100 г от билката се варят в. 3 л вода 10 мин. Прецедената отвара се прибавя във водата, в която ще се къпе детето. Риганът се употребява у нас и като обикновен чай.

В нашата народна медицина се използва и майоранът, наречен още вранилова трева. Употребява се при същите болести и като кухненска подправка, а също при производството на колбаси и бира.

Риганът има ефективно антибактериално свойство. В Мексико изследователи са установили, че риганът е по – ефективен срещу инфекции, причинени от амебата Guardia lamblia в сравнение с останалите обичайно предписвани лекарства. Има антиоксидантно действие. Риганът съдържа много фитонутриенти, които действат като антиоксиданти, способни да предпазват клетъчните структури от дължащи се на кислорода увреждания.

Освен това един грам пресен риган е показал, че има 42 пъти по-голяма антиоксидантна сила в сравнение с ябълките, 30 пъти повече от картофите, 12 пъти повече от портокалите и 4 пъти повече от боровинките. Той е подправка, богата на различни нутриенти. Много добър източник на фибри, които предпазват от причиняващи рак токсини и ги премахват от организма. Затова диетите, богати на фибри, са добри за понижаване на нивата на холестерола и за редуциране на риска от рак.

Риганът е много добър източник на желязо, манган и диетични фибри, както и да калций, витамин C, витамин A и омега – 3 мастни киселини.

Риган – Кулинарно приложение

Тази популярна подправка, чието име означава „планинска радост“, е достъпна по магазините целогодишно. Топлият, успокоителен и ароматен вкус на ригана го правят перфектната добавка в средиземноморката и мексиканската кухня. Използва се в сосове и ястия с месо. Традиционно се употребява за приготвяне на спагети, лазаня и други.

В България риганът е познат още като горски чай, овчарски босилек, ванилова трева, витошки чай и черновръхче. В магазините за подбрани здравословни храни може да се намери масло от риган.

Проверете също
Close
Back to top button