Картофи

Картофите са един от продуктите с най – голямо съдържание на калий. Той усилва диурезата и поддържа благоприятно съотношението между калия и натрия в организма. Поради ниското съдържание на натрий и богатото съдържание на калий, диетата с картофи е особенно ефективна при сърдечно – съдови и бъбречни заболявания, както и при хипертонична болест. Водата която се съдържа в картофите е богата на минерални вещества. Пресният сок от сурови картофи се използва при лечение на гастрити, язви и диспепсия, запек и други смущения в храносмилането. Дневната доза е 150 мл.

Свързани статии

За лечението на артрит, бронхиална астма, диария, стомашни болки или за регулиране на сърдечния ритъм се приема по една чаша картофен сок на гладно. При алергични обриви по кожата и изгаряния, засегнатите места се мажат със сок от картоф. Компрес от резенче пресен картоф за 10 -15 минути помага при болки в очите и подпухнали клепачи. Този компрес се използва и за торбичките под очите.

Народната медицина препоръчва сварени картофи като лапи за налагане на циреи. При главоболие много помагат прясно отрязани филийки картоф, поръсени с малко смляно кафе и наложени на слепоочията. Картофите са храна която неутрализира киселините в тъканите. Намалява подкиселяващото действие на месото, рибата, яйцата, хляба, тестените произведения и мазнините. Те имат умерена калорична стойност.

Неизброими са ястията, които могат да се приготвят с картофи: салати, предястия, основни ястия, гарнитури и дори десерти.

Рецепта за сладък картофен кекс.
Сварете 300 г картофи и ги намачкайте на пюре. Към тях добавете 100 г брашно, 70 г пудра захар, 2 жълтъка и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Омесете много добре. Към полученото меко тесто добавете два разбити на сняг белтъка. Ако искате прибавете ситно нарязани плодове или няколко лъжички сладко. Изсипете сместа в предварително намазнена и не много голяма тавичка и сложете да се пече във фурна на 220° C. След около 30 – 40 минути извадете кекса.

Картофи – Съвети

Картофите не трябва да се белят преди варене. Обвивката пречи да се отделят и изгубват разтворимите вещества като витамин C, но тогава се губи голямо количество от калия. Полезните вещества са концентрирани в кората. Препоръчително е беленето на кората да е фино или изобщо да се избягва при пресните сортове. Някои елементарни физични свойства на картофа позволяват беленето да стане за около 10 секунди. Просто от врялата вода директно се поставя в ледена за 5 секунди и кожата му пада сама. Зелените участъци на картофите съдържат токсичното вещество соланин, затова при почистването им те трябва да се отстраняват дълбоко.

При сваряване на пара калият се запазва, а загубата на витамин C е сведена до минимум. Ако се държат обелени и нарязани във вода, витамин C преминава в нея, тъй като е водоразтворим. Съхранението на картофите над 10 градуса снижава стойностите на витамините в тях. Най – доброто място за съхранение е в тъмно и хладно помещение. Препоръчително е да се консумират варени или печени, защото при пържене поемат много мазнина и стават висококалорични. Смачканите на пюре картофи имат висок гликемичен индекс, който ги изключва от много диети.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button