Ябълка

Ябълка – наличието на пектин в нея я прави продукт с нисък гликемичен индекс. Пектинът в ябълките, заедно с другите микроелементи, съдържащи се в тях, са много полезни в случаите на хронични отравяния с уран, олово, живак, кадмий, манган и пр. Огромното количество калий, съдържащ се в тях, помага за регулиране на нивото на течности в организма и може да помогне за понижаване на кръвното налягане, при хора с хипертония. Ябълките подобряват работата на белите дробове и облекчават астмата.

Свързани статии

Изследванията потвърждават, че ябълките повишават съдържанието на катехин в кръвта и по този начин предпазват от инфаркт. В ябълките се съдържа и елементът бор, който предотвратява остеопорозата. Ябълките предпазват от атеросклероза. При атеросклероза и хипертония се препоръчва всеки ден, един час преди ядене, да се изяждат две кисели ябълки. Две кисели ябълки преди всяко хранене, са достатъчни за профилактика на исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.

В ябълката се съдържат, почти всички необходими на организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика,предпазване от простуди и повишаване на имунитета. За хората, които страдат от гастрит, колит, жлъчно заболяване и са с понижена киселинност на стомашния сок, се препоръчват киселите сортове.

При запек, изяждайте сутрин на гладно, три небелени ябълки, а преди обяд и вечеря – три печени. Ако страдате от упорита кашлица, смесете равни части ябълка, лук и мед. Вземайте по една чаена лъжичка 3 пъти на ден между храненията.

Ябълка – Кулинарно приложение

Ябълките се използват главно в суров вид или като съставки на плодови салати и десерти. Използват се за плодови салати в комбинация с други плодове и сметани. С ябълки се правят желирани кремове, сиропи, сладка, компоти. Включват се в плодови торти, кексове, сладкиши или за декорация на сладоледи и мелби.

Ябълка – Тайни съвети

При повишена киселинност на стомаха и дванадесетопръстника са полезни само печени сладки ябълки. Несладките ябълки избелват зъбния емайл. За да се запазят максимално хранителните вещества в ябълката, тя трябва да се яде с кората. Нарязването на ябълките намалява количеството на витамин С. Плодовете, съхранявани в хладилник, съдържат повече витамин С, от тези във фруктиерата на масата.

Препоръчва се всяко ядене да приключва с една ябълка – полезно е не само за фигурата, но и за зъбите. Ябълките са по-добро средство от кафето да се събудим сутрин, освежават организма и повишават работоспособността ни. Ако искате да откажете цигарите, три дни яжте ябълки, черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button