Черна боровинка

Черна боровинка - Vaccinium myrtillus L. (брусница, боровинка, крещяло, черни диви череши) Сем. Пиренови (Ericaceae)

Черна боровинка е разклонено храстче с ръбести, зелени стъбла  достигащи на височина 40 см. Листата са с къси дръжки, голи, светлозелени, назъбени, яйцевидни или елипсовидни. Цветовете са разположени в пазвите на листата. Те са единични, розови, с 5-делна чашка, 4 – 5 делно венче и 8 – 10 тичинки. Плодът е синкаво – черен. Расте по скалисти и каменливи поляни, из торфища, иглолистни гори и високопланински пасища във всички наши планини над 1000 м надморска височина.

Свързани статии

Черна боровинка – Използваема част

Листата и плодовете. Листата се берат по време на цъфтежа от май до юни. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Допустима влажност 13%. Срок на годност: цели и рязани листа – 2 години. Плодът се бере при узряването му от август до септември. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Допустима влажност 17%. Срок на годност: цял и рязан плод – 1 година.

Черна боровинка – Химичен състав

Листата съдържат гликозиди (миртилин, неомиртилин с инсулиноподобно действие, кверцетин, кверцитрин, рамнозид и др.), арбутин, провитамин А, витамин С, флавоноиди, катехинови танини, хидрохинон, органични киселини и др. Плодът съдържа провитамин А, витамини от групата В, С, РР, пектинови и слузни вещества, миртилин (растителен инсулин), антоциани, минерални соли (главно на мангана, желязото, фосфора, магнезия и медта), арбутин, органични киселини, инозит, танини и др. Семената съдържат растителни мазнини, протеин и други съединения.

Черна боровинка – Лечебно действие и приложение

Разрушава камъни в жлъчката и бъбреците, запичащо, възбуждащо апетита, леко понижаващо кръвната захар действие, което се обяснява с наличието на дъбилните вещества, неомиртилина и миртилина. Прилага се още при диария, газове, като по-мощно средство при лека форма на захарен диабет.

Черните боровинки чистят холестерола и укрепват кръвоносните съдове. Натрият и калият в боровинките неутрализират токсините в организма и топят мазнините. Черната боровинка прочиства червата и подпомага работата на стомаха. Съдържанието на много минерали, витамини и микроелементи, забавя стареенето и усилва паметта. Черната боровинка предотвратява рак на дебелото черво и има положителна роля при болестта на Алцхаймер и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето.

В българската народна медицина листата на черната боровинка се употребяват при възпаление на червата, лош дъх на устата, хемороиди, водянка, бяло течение, хроничен бронхит, против висока температура. Плодът се използва и при болестите упоменати за листата и усилва зрението.

– Външно приложение – за налагане при изгаряне, за бани при хемороиди, за жабурене за заздравяване на венците и гаргара при гърлобол, за налагане на лапи при кожни болести.

– Вътрешно приложение – 2 супени лъжици листа се варят 5 мин. в 500 мл вода. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно. 4 супени лъжици плод се вари 15 мин в 1 л вода. Пие се вместо вода.

Прясна черна боровинка може да бъдат замразена в домашни условия и по този начин да се съхрани над девет месеца, като след това се използва директно, без размразяване. Могат да се приготвят и сосове или захаросани сушени плодове.

Приготвяне на домашно от черни боровинки : 400г. боровинки се смесват с 200г. захар и се слагат на умерен огън, като се разбъркват от време на време, докато захарта се разтопи и се образува сироп. Варят се около 15мин. докато сиропа се сгъсти. Сладкото се отстранява от огъня и се оставя да изстине напълно. Може да се съхранява в добре затворен буркан или кутия в хладилник.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button