Бонсаи, които се отглеждат на открито

Думата Бонсаи означава растение на поднос. Но миниатюрното растение не се получава, като го държите дълго в саксия, за да ограничите корените му. Според официалната дефиниция бонсаят е „дърво, което прилича по всичко на обикновените дървета, освен по размеритеси. Това се постига, като се запази дървото, ограничено от съда, чрез премахване на върха на нарастване на стъблото и чрез резитба на корените, за да се постигне равновесие между листната маса и корени и в същото време да се създаде естествана форма“.

bonsai_acerВъншните бонсай, който ще откриете в магазините, обикновено е на 4 години. Растението се държаи в саксия и всяка година корените и клонките му са били подрязват.  Клонките са увивани със специална тел („тел бонсай“), за да придобие желаната форма. Когато е стане на 4 години, бонсаят се преместества в издръжлив на студ плитък поднос или саксия с дренажни отвори.

 

chamaecypais_pisiferaЗаниманията с тези бонсаи са много приятни, но трябва да знаете с какво се захващате. Отглеждането на бонсаи изисква време и средства. Това не са стайни растения и ще започнат да се измъчват ако ги държите на закрито повече от няколко дни, защото за тях стайния въздух е много горещ и сух. Навън е необходимо да им създадете защита срещу дъжд и вятър. През лятото, при засушаване, трябва да ги поливате всеки ден.
Няма изгодна покупка на бонсай. Евтиния екземпляр или ще е добре оформен, но неправилно гледан, или ще е развил се екземпляр на сорт джудже. Единствения начин да си имате евтин бонсай, е да си го отгледате сами и да си набавите съответната специализирана литература.

Видове Бонсай
juniperus_chinensisИглолистните видове са любими за този вид бонсай – листата са малки, а растенията живеят дълго – Юниперус хинензис, Хамеципарис пизифера, Ларикс кемпфери, Криптомерия японика и Пинус силвестрис. Не всички всички специалисти са вечно зелени – Ацер палматум и Зелкова серата също са често отглеждани. Цъфтящите и плодните дървета са особено интересни и списъкът им е дълъг – череша, кайсия, праскова, японска азалея, дюля, магнолия, компактни рози, вистерия, ябълка (особено естествените разновидности), лабурнум и пираканта.
Всъщност всяко издръжливо дърво може да се превърне в бонсай-опитайте със семеначета на дъб, бук, бреза или явор.

Съвети
pyracantha_angustifoliaТемпература: на открито обикновено тя не е проблем, но трябва осигурите предпазване на почвата от прекалено изсъхване през лятото и от замръзване през зимата, когато внасяте бонсая в къщи поставете го при температура, близка до външната.

Светлина: Навън му е необходима лека сянка, но цъфтящите и плодни видове имат нужда от няколко часа слънце през ясните дни.В дома си го поставете на добре осветено място.

Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна, може да се наложи всекидневно поливане.

Влажност на въздуха: докато бонсаят е на закрито, всеки ден пулверизирайте листата.

Пресаждане: през пролетта, на всеки две години, част от старата почва около корените се отстранява и около 1/3 от нарастващите корени се съкращават, растението се поставя в същия контейнер със свежа почва.

Back to top button