Стаен Бонсай

Стаен Бонсай – Той се появи сравително скоро и то не в Япония а в Германия, но сега интерес към него има в много страни. За разлика от традиционния „външен“ бонсай, за стайния се използват нестудоустойчиви дървета и храсти. Стайните бонсаи са по-добре пригодени за условията в домовете ни и задължително трябва да са на закрито през зимата. На тях може да се гледа, като на стайни растения, въпреки че през лятото трябва да ги третирате като обикновени бонсаи – да ги държите на открито и да ги внасяте на закрито за по няколко дни, когато е необходимо.

sageretia_theezansНай лесно е да си купите оформен екземпляр, но те са скъпи. Ако имате време и търпение, започнете отначало. Посадете избраното семенче или вкоренен резник по обикновения начин в саксия с диаметър 7-9 см. Когато основното стъбло достигне желаната височина, трябва да го пензирате. Махнете някои от долните клонки и пензирайте връхчетата на горните да се разклонят. След две години се налага да пресадите, както и да подрежете корените.
През пролетта извадете стайния бонсай от саксията и отрежете около една трета от корените, след което го посадете в нова саксия или специален поднос за бонсай.
През периода на растеж прдължавайте да пензирате растящите връхчета, махайте нежеланите разклонения, увивайте клонките с „тел бонсай“, за да постигнете желаната форма и изрязвайте прегорелите от слънцето листа. Това трябва да се повтаря на всеки дви години.

punica_granatumСтайните бонсаи са изключително красиви, но изискват много грижи. Необходим им е много влажен въздух и трябва да ги държите настрана от въздушните течения и радиатори. поливането е големия проблем – понякога е необходимо всекидневно потапяне във вода. Подхранвайте вашия стаен бонсай на всеки 4-6 седмици.

Някой от стайните бонсаи са субтропични или тропични растения, които се отглеждат в миниатюрна форма – Сагеретция теезанс, Кармона микрофила, Пистация, Стеркулия, Тамарикс, Суиетения и Олея(маслина). Най-евтини са портокалите, лимоните и кафето, които се отглеждат от семенца или непечени зърна.

carmona_microphylla

Стаен Бонсай – Температура:

умерено топло

Светлина:

добре осветено място, но не и пряка слънчива светлина, пазете го от горещото лятно сланце.

Вода:

почвата на стайния бонсай трябва да е непрекъснато влажна, но не мокра, понякога се налага да поливате всеки ден – изробзвайте дъждовна или хладка чешмяна вода, обикновено се препоръчва да потопите растението в съд вода, но можете да полеете отгоре с фина струйка или ситна решетка на лейка.

Влажност на въздуха:

абсолютно необходимо е въздухът да е влажен, поставете саксията върху вана с камъчета и от време на времепулверизирайте листата.

Пресаждане:

през пролетта на всеки две години, част от старата почва се отстранява и около 1/3 от новите корени се съкращават. Стайният бонсай се слага в същия контейнер със свежа почва.

Back to top button