Стаен Бонсай

Той се появи сравително скоро и то не в Япония а в Германия, но сега интерес към него има в много страни. За разлика от традиционния „външен“ бонсай, за стайния се използват нестудоустойчиви дървета и храсти. Стайните бонсаи са по-добре пригодени за условията в домовете ни и задължително трябва да са на закрито през зимата. На тях може да се гледа, като на стайни растения, въпреки че през лятото трябва да ги третирате като обикновени бонсаи – да ги държите на открито и да ги внасяте на закрито за по няколко дни, когато е необходимо.

sageretia_theezansНай лесно е да си купите оформен екземпляр, но те са скъпи. Ако имате време и търпение, започнете отначало. Посадете избраното семенче или вкоренен резник по обикновения начин в саксия с диаметър 7-9 см. Когато основното стъбло достигне желаната височина, трябва да го пензирате. Махнете някои от долните клонки и пензирайте връхчетата на горните да се разклонят. След две години се налага да пресадите, както и да подрежете корените.
През пролетта извадете растението от саксията и отрежете около една трета от корените, след което го посадете в нова саксия или специален поднос за бонсай.
През периода на растеж прдължавайте да пензирате растящите връхчета, махайте нежеланите разклонения, увивайте клонките с „тел бонсай“, за да постигнете желаната форма и изрязвайте прегорелите от слънцето листа. Това трябва да се повтаря на всеки дви години.

punica_granatumСтайните бонсаи са изключително красиви, но изискват много грижи. Необходим им е много влажен въздух и трябва да ги държите настрана от въздушните течения и радиатори. поливането е големия проблем – понякога е необходимо всекидневно потапяне във вода. Подхранвайте на всеки 4-6 седмици.

Някой от стайните бонсаи са субтропични или тропични растения, които се отглеждат в миниатюрна форма – Сагеретция теезанс, Кармона микрофила, Пистация, Стеркулия, Тамарикс, Суиетения и Олея(маслина). Най-евтини са портокалите, лимоните и кафето, които се отглеждат от семенца или непечени зърна.

carmona_microphyllaТемпература: умерено топло
Светлина: добре осветено ммясто, но не и пряка слънчива светлина, пазете го от горещото лятно сланце.
Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна, но не мокра, понякога се налага да поливате всеки ден – изробзвайте дъждовна или хладка чешмяна вода, обикновено се препоръчва да потопите растението в съд вода, но можете да полеете отгоре с фина струйка или ситна решетка на лейка.
Влажност на въздуха: абсолютно необходимо е въздухът да е влажен, поставете саксията върху вана с камъчета и от време на времепулверизирайте листата.
Пресаждане: през пролетта на всеки две години, част от старат почва се отстранява и около 1/3 от новите корени се съкращават, бонсаят се слага в същия контейнерсъс свежа почва.

Tags

Свързани статии

Back to top button
Close