Архангеловден

Архангеловден е голям есенен празник, отбелязван на 8 ноември. Нарича се още Рангеловден, св. Рангел душевадник. Представата за св. Рангел като за един от шестимата юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души, определя и основната насоченост на обичаите през този ден и името му. Според народното вярване, човешката душа след смъртта не може да напусне тялото, ако не дойде св. Рангел да я извади и вземе с ябълка.

Затова, за да излиза по – леко душата, този ден се отбелязва и спазва стриктно. С Архангеловден е свързана и една от най – големите задушници през годината. На този ден се провежда тържествена служба в църквата, след която се гостува у именници. В много къщи се прави и курбан за светеца, приготвят се и специални обредни хлябове, наричани параклис, рангелово блюдо, рангелов хляб.

Традиционна храна за празника: жито, фасул, обредна пита (рангелова пита).

Архангеловден – Рецепти

Жито
Продукти: 500 г грухана пшеница, 250 г мед или захар, 100 г орехови ядки, 100 г стафиди, лъжичка канела.
Житото се изчиства и измива, след което се вари на тих огън докато омекне. Изцежда се от водата в която се е варило и му се прибавя мед или захар, счуканите орехови ядки, стафиди и канела.

Постен фасул
Продукти: 500 г фасул, 50 г олио, 2 – 3 червени чушки, 1 глава кромид лук, 2 моркова, чубрица, джоджен, червен пипер, сол.
Изчистеният и измит фасул се накисва за една нощ в студена вода. На сутринта се измива пак и се слага да ври заедно с лука, морковите, добре измитите и почистени от семките червени чушки и червения пипер.

След като уври, се прибавят олиото, чубрицата и джодженът, както и една малка глава ситно нарязан кромид лук. Соли се накрая. Яде се подкиселен с една лъжица оцет на порция фасул.

Рангелова пита
Продукти: 1 кг брашно, 5 яйца, 200 г масло или мас, 250 г вода, лъжичка сол, бучка мая.
Маята се замесва с малко хладка вода, лъжичка захар и малко брашно. След като втаса се прибавя и килограм брашно, към което се слагат 5 – те разбити яйца и водата. Полученото тесто се меси с натопени в мазнина ръце, докато мазнината се поеме от тестото.

Питата се слагага в тава и отгоре се украсява с фигурки от тесто – най – често в средата се слага малка кръгла питка, а около нея ограда от усукано тесто, като оградата не трябва да се съединява (трябва да бъде отворена, за да не се затвори, т.е. да не опустее къщата). Питата се намазва с разбит жълтък и се пече в силна фурна.

Проверете също
Close
Back to top button