Джоджен

Джоджен – има множество благоприятни и оздравителни свойства върху организма на човека. Той е отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха, породени от женско неразположение.

В българската народна медицина се използват листа или добито от джоджена етерично масло. По-конкретно те се използват като средство при болки в стомаха и сърдечната област, както и при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания. Джодженът е стимулиращо средство при физическа и умствена преумора, за освежаване, както и при стомашно разстройство.

Отварата от джоджен успокоява стомаха при повръщане, като намалява гаденето. Основните действия на джоджена са противоспазматично, успокояващо, противовъзпалително и обезболяващо действие. Широкото му приложение в медицината се допълва и от отличните качества на етеричното му масло. С маслото от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса.

Джоджен – Кулинарно приложение

Джодженът е широко разпространена подправка. В кулинарията се използват предимно листата, в прясно или сушено състояние. Джодженът е отлична подправка за салати и супи. Ястията от фасул няма как да имат специфичния, обикнат от българина вкус без към тях да се прибави джоджен.

С добавка на джоджен се приготвят различни гозби от зеленчуци, безмесни и месни консерви и много други ястия. Той се използва при приготвянето на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено – свинско или телешко.

Джоджен – Съвети

С употребата на джоджен трябва да се внимава – поради специфичния му и доста силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да притъпи техните аромати и вкусови качества.

Проверете също
Close
Back to top button