Канела

Канела – нейните уникални лечебни свойства идват от три основни типа етерични масла, съдържащи се в нейната кора. Най-общо ползите на канелата за здравето са:

Свързани статии

Антисъсирващо действие. Синемалдехидът е добре изследван за неговото въздействие върху кръвните тромбоцити. Той помага да се предотврати тяхното нежелано съсирване. Възможността на канелата за намаляване изпускането на арахидонова киселина от клетъчните мембрани я слага в категорията на антивъзпалителните храни.

Антимикробно действие. Канелата има способност да подпомага спирането на развитието както на бактерии, така и на гъби, включително и често проблемните дрожди Кандида.

Контрол на кръвната захар. Подправянето на високо карбохидратна храна с канела може да помогне за намаляване на кръвната захар. Канелата забавя скоростта, с която се изпразва стомаха след хранене, което води до по-малко покачване на кръвната захар след хранене. Канеленият мирис повишава мозъчната дейност. Съдържанието на калций и фибри подобрява здравето на дебелото черво и осигурява защита от сърдечни заболявания.

Канелата също е известна в медицината и особено в китайската медицина с нейните качества на затопляне и сгряване. Поради тази причина се използва като помощно средство при настинка или грип и помага много за сгряване, особено при смесване с чай.

Канела – Кулинарно приложение

Канелата се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо. Тя се използва за подобряване вкуса на греяното вино, на кафето на зърна, в традиционните коледни сладки, в компоти, сладки супи, ястия от агнешко месо.

Канела – Съвети

Има два основни вида канела – цейлонската (червеникавокафява) и китайската, която е сивокафеникава и по-слабо търсена на пазара. Канела може да се купи под формата на канелени пръчици или в прахообразна форма. Канелените пръчици могат да се съхраняват по-дълго от канелата на прах, но пък тя е доста по-силно ароматизирана.

Канелата задължително трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, тъмно и сухо място. Канелата на прах издържа около 6 месеца, канелените пръчки остават свежи дори за повече от една година. За увеличаване срока на годност на канелата помага съхранението и в хладилник.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button