Чушка

Чушка – бедни на белтъчини, мазнини, въглехидрати и има малка калорийна стойност.
В 100 грама чушки се съдържат около: 0,700 г белтъчини, 10 мг калций, 13,2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С( в пъти повече от лимона), 115 мг витамин А, витамин Е, В1, В2, В6, и още желязо, калий, ниацин, триптофан и други полезни вещества.

Свързани статии

Зелените чушки имат най-голямо съдържание на витамин С от цялото растително царство. Чушките с жълт и червен цвят са по-бедни на витамин С. Червените и тъмнооранжевите пиперки съдържат 30 пъти повече каротин от зелените. Най-много захари съдържат лютите сортове.

Много полезен за човека е капсацинът в чушките (молекула, която задейства особен рецептор: Trpvl), за който се знае, че подпомага бързото изгаряне на калориите, има антиокислително действие и съдейства за доброто кръвоснабдяване на кожата. Чушките се препоръчват при съставяне на нискокалорични диети, при затлъстяване, при хипертонична болест, болести на сърдечно-съдовата система, черния дроб и жлъчните пътища, както и в случаите на хроничен запек (когато няма възпалителни явления).

Капсацинът и ликопенът (друго важно вещество в чушките) имат противораково действие, а съчетанието с голямото количество на витамин С ги превръща в средство за борба с остаряването. Затова по-възрастните жени често повтарят нещо научено от живота: „Една чушка е равна на буркан помада (крем)“. Лютите пиперки се смятат за мощен афродизиак.
Камбите съдържат витамин В6 и фолиева киселина, които са много ефективни в предпазването от сърдечен удар или инфаркт.

Червените камби са една от малкото храни, съдържащи ликопен, чиито прием е свързан с редуциране на риска от рак на простатата, маточната шийка, пикочния мехур и панкреаса.
Камбите спомагат за здравословното състояние на белия ни дроб и редуцират риска от енфизема. Поради наличието на витамин С и бета каротин, камбите ни защитават срещу катаракти. Богатите на витамин С храни, каквито са сладките и лютите чушки, ни дават защита срещу възпалителния полиартрит, който е форма на ревматичния артрит.

Кулинарно приложение

Чушките могат да се пекат, варят, мариноват. От тях се правят лютеници, пюрета и други продукти. Най-добре е да се ядат сурови.

Чушка – Съвети

Препоръчително е чушките да се консумират без семената. Дръжките им трябва да са зелени и да изглеждат пресни. Неизмитите чушки и камби ще се съхранят в хладилника до една седмица. Ако ги замразявате, е по-добре да ги замразявате цели, за да не се наруши нутриентното им съдържание и вкуса им.

Проверете също
Close
Back to top button