Вредители по растенията

Някой от вредителите по стайните растения са: Листни въшки, Щитоносни въшки, Власести щитоносни въшки, Червен акар, Цикламен акар, Оранжерийна белокрилка, Трипси, Галови нематоди, Ухозалки, Хоботници, Галици, Гъсеници и други.

 

Лъстни въшкиЛистните въшки не само повреждат растението,като смучат растителния сок, но са и преносители на вируси. Те са жълтозелени или кафяви, дълги около 2мм. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани.

Пострадалото растение отслабва и става уязвимо за гъбни заболявания. При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава „медена роса“, която възпрепятства нормалната фотосинтеза.
Борба: При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектициди.

Щитоносни въшкиЩитоносните въшки са с големина 1-3мм. Мъжките екземпляри са крилати, с по-издължено тяло, забършващо с бели нишки. Женските са неподвижни или слабоподвижни, покрити с щитче, което ги защитава от въздействието на инсектицидите. Въшките се заселват по доната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици „медена роса“, образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.
Борба: Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие на щитчета или „медена роса“. Отстранете ги с влажен тампон и пръскайте растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун.

Власестите щитоносни въшкиВласестите щитоносни въшки са с дължина 2 до 3мм и стоят неподвижно върху растението или се движат много бавно. Покрити са с брашнестобели восъчни налепи. Повреждат растенията като смучат предимно нежните клетъчни тъкани. Тези въшки снасят яйцата си в малки бели пашкули, обвити с восъчни нишки. Почвата на тези въшки може да доведе до увяхване, пожълтяване и опадване на листата.
Борба: Отстранете ги с тампон натопен в спирт. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. При силна засегнатост, напръскайте с инсектициди.

ГалициГалици
Черните възрастни мушици са безвредни, но снасят яйца в почвата и ларвите с черни главички правят доста пакости. Хранят се с органичната част на почвата, а понякога изгризват и младите корени. Появяват се при прекалено влажни условия.
Борба: Полейте почвата с подходящ инсектициди

ciklameni_akariЦикламените акари са дребни паякообразни, който приличат на прах по долната повърхност на листата, обичат влажните условия. Заразеното растение спира да расте, краищата на листата се извиват, стъблата  се изкривяват, цветните пъпки увяхват. Унищожете заразените листа, използвайте акарициди.

 

Червен акарЧервеният акар е с дължина около 0,3мм и може да се види с лупа. Той смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с фина паяжина. Отначало повредите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар.
Борба: Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато оросите листата. Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт или водка. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди.

Оранжерийна белокрилкаОранжерийна белокрилка
Оранжерийните белокрилки се размножават бързо и образуват бял облак, при разклащане на нападнатото растение. Възрастните индивиди приличат на молци, а ларвите смучат сок в долната част на листата и остават лепкава течност. Пострадалитв листа пожълтяват и опадват.
Борба: Напръскайте с настойка от бял равнец. Ако има подобрение напръскайте с инсектициди.

ТрипсиТрипсите са дребни черни насекоми, с удължени тела, които летят или скачат от лист на лист и оставят сребристи следи. Растежът на нападнатото растение спира, цветовете му се деформират и по тях се появяват петна.
Борба: Напръскайте растението с настойка от доматени листа или настойка от бял равнец. Ако няма подобрение, напръскайте с инсектициди.

Галова НематодаГалова Нематода
Галивите нематоди са микроскопични кръгли червеи, които живеят в почвата и увреждат корените на растенията. Тези паразити се движат свободно в почвения субстрат. Увредените корени не могат да поемат достатъчно хранителни вещества и постепенно умират.
Борба: За сажаление се налага да унищожите растението, но ако пораженията по корените са все още малко, можете да опитате следното: Извадете растението от саксията и унищожете пръстта. Измийте корените и отрежете удебеленията. Използвайте нова саксия или старателно измийте старата. За в бъдеще използвайте само стерилизирана почва.

УхозалкаУхозалка
Ухозалката е добре познат вредител с тъмнокафяво тяло, завършващо в задната си част с подвижни клещи. През деня ухозалката се крие, а през нощта напада листата и венчелистчетата на растението. По листата се появяват дупки с неправилни очертания.
Борба: Съберете насекомите, като не забравайте да огледате внимателно под листата и да разтръскате цветовете. При необходимост, растението и почвата се напръскват с инсектициди.

ХоботнициХоботници
Хоботниците са бръмбари, които се хранят с листата на растението. Големите вреди обаче, нанасят техните ларви, които живеят в почвата и нападат корените. В резултата на увредената коренова система, растението повяхва.
Борба: Полейте почвата с подходящ инсектицид.

ГъсенициГъсениците се появяват рядко по стайните растения, но когато това се случи, по листата се появяват дупки.
Борба: Съберете гъсениците. Не се налага да използвате инсектициди.

Back to top button