Вредители при градинските и балконските цветя

Вредители при градинските и балконските цветя

АкариАкари
Симптоми: паяжини в основата на листата и по върховете на издънките, бледожълтеникави, точковидни светли петна по горната страна на листата.
Причини: сух, топъл и застоял въздух.
Премахване: Поставете растенията на прохладно, сенчесто и влажно място. През горещите дни поливайте обилно. Поставете ги под душ с хладка вода или многократно ги пръскайте със средство срещу акари. Ако се налага, може да смените препарата, тъй като акарите стават бързо резистентни. Или напръскайте основно растенията с меки листа със сапуноподобен препарат, а растенията с твърди листа с препарат от парафиново масло (и двата препарата се продават в магазините). Евентуално повторете процедурите.


Щитоносни въшкиЩитоносни въшки
Симптоми: лепкави листа, кафяви, восъчноподобни щитчета, под които се крият въшките, опадване на листата.
Причина: зимуване на много топло място.
Премахване: Щитчетата се остъргват, отстраняват се нишките от пашкула, листата се измиват от блестящата лепкава медна мана и мръсно-черната саждива мана. Използвайте парафиново масло или инсектициди.


Листни въшкиЛистни въшки
Повсеместни вредители на открито.
Симптоми: лепкави листа, деформации на листата и върховете на издънките.
Премахване: Извлек от коприва, чай от пелин, сапуненоподобен готов препарат, пиретрум спрей и други инсектициди. Внимавайте за мравките, които си отглеждат листните въшки като „млечни“ крави и ги бранят от естествените им врагове.


Бели мухиБели мухи
Симптоми: по долната страна на листата бели насекоми, които излитат при допир.
Причина: заразяване от други засегнати растения (срещат се при фуксията и доматите)
Премахване: Използвайте инсектицид.


НематодиНематоди
Симптоми: тъмни петна, ограничени от жилките на листа.
Причина: намокряне на листата, което помага на заразата.
Премахване: листата да се пазят сухи. 


Щитоносни въшки псевдококцидиЩитоносни въшки псевдококциди
Симптоми: образувания подобни на памук, грозен растеж, лепкави отлагания, саждива мана.
Причина: зимуване на сухо и топло място
Премахване: Щитчетата се остъргват, отстраняват се нишките от пашкула, листата се измиват от блестящата лепкава медна мана и мръсно-черната саждива мана. Използвайте парафиново масло или инсектициди.


ТрипсиТрипси
Симптоми: сребристи листа на фини точици. По долната страна на листата им зеленикаво-жълти безкрили ларви.
Причина: сухо и топло място.
Премахване: Растенията да се поставят на прохладно и влажно място. Сапунено готов препарат, пиретрум-спрей и други инсектициди. 


Цикади по розитеЦикади по розите
Симптоми: Листата на розите са напръскани с белезникаво-жълто. По долната страна на листата има белезникаво-жълти безкрили ларви.
Причина: сухо и топло време
Премахване: Преди да покарат, розите се напръскват с парафиново масло. Ако бъдат нападнати, да се прилага сапуненоподобен готов прапарат или пиретрум-спрей. 


Миниращи мухиМиниращи мухи
Симптоми: нередовно тъмно или светло, проядени от ларвите ивици по горната страна на листата. Преждевременно опадване на листата.
Премахване: Отстраняват се нападнатите листа, в които са заседнали ларвите. В случай на силно засягане се прилага инсектицид многократно на периоди от 10 до 14 дни.


Дебеломуцунест хоботникДебеломуцунест хоботник
Симптоми: кръгообразни прояждания по ръбовете на листата, внезапно увяхване, предизвикано от бръмбарите (по листата) и ларвите (по корените)
Премахване: Бръмбарите се събират през май/юни и през август/септември. Ларвите се събират от областа около корените. Или се полива с паразитни нематоди ( в воден разтвор) при гарантирана температура на почвата над 13 °C. 


Листни дървенициЛистни дървеници
Симптоми: ветрилообразно разгънати и надупчени листа, деформации на листата и цветовете.
Премахване: Вредителите излизат върху листата ( Datura / Brugmansia) по обяд, за да се греят на слънце. Тогава се прилага инсектицид.


ХризомелидиХризомелиди
Симптоми: нащърбени, ивичести проядени листа на лилията
Причина: неизвестна
Премахване: Редовно да се събират бръмбарите и ларвите. При силно натрупване да се използва пиретрум-спрей или друг инсектицид.


Малка гъсеница-педомеркаМалка гъсеница-педомерка
Симптоми: наядени листа да пълното им загубване.
Причина: зелени гъсеници, придвижващи се с „котешко изгърбване“
Премахване: Животните и засегнатите листа се отстраняват. Биологични средства за пръскане срещу гъсеници ( Bacillus thuringiensis ). 


cvete.eu

Охлюви
Симптоми: Раздъпани или простъргани листа и цветове, слузести следи.
Премахване: Редовно да се събират сутрин и вечер при влажно време. В градината да се поставят бирени капани ( заравят се наравно със земята кутии, пълни с бира.) 


Back to top button