Болести и вредители по палмите

Болести и вредители по палмитеЗа палмите важи следното правило: силните, добре поддържани растения са доста устойчиви на болести и вредители. Грешките при отглеждането са основна причина за физиологични смущения и свързаното с тях отслабване на растителния организъм. Отслабналите палми са значително по-податливи на вредители и гъбички.

Заболявания поради грешки в отглеждането

Външно болестите се проявяват чрез промени в растежа, цвета и повърхностната структура на листата, както и във вида на корените. Увредените корени водят до спиране на растежа, постепенно пожълтяване на листата и умиране. При внимателно изваждане на коренището от съда може да се установи степента на увреждането. Здравите корени са твърди и имат светъл цвят, а болните са меки, тъмни на цвят или разкашкавени. Повредените или гнили части на корените трябва веднага да се изрежат, растението се засажда отново и се отстранява причината за увреждането. Ако корените са силно увредени, палмата не може да се възстанови.

Често допускани грешки при култивиране:

слънце при палми, които обичат сянка

продължителна сянка при палми, които обичат слънце

много топло място и твърде слаба светлина

топло място и суха пръст в саксията

твърде студено място, преохлаждане на кореновата туфа

студено място, твърде мокра пръст или саксията и във вода

много твърда, студена или не престояла вода за поливане

твърде ниска или висока влажност на въздуха

растението е пряко изложено на излъчваната от отоплителното тяло топлина

неправилно торене (често или предозирано)

неподходящи препарати срещу вредители или предозиране с тях

студено течение на топлолюбиви палми

Картина на някои заболявания поради грешки в отглеждането

Картина Възможни причини Предпазни мерки
Върховете на листата пожълтявят или стават кафяви, бавно изсъхване на перата или сегментите откъм върха – през лятото: твърде ниска влажност на въздуха- през зимата: задържане на вода или престой на по-сух въздух след смяна на мястото Палмите се подреждат наред с други растения, напр. върху тревни площи. По-слабо поливане, осигуряване оттичане на водата, повишаване относителната влажност на околния въздух, напръскване.
Пожълтяване на всички листа. Картината напомня развиващи се млади листа – хлороза: недостиг на микроелементи, обикновено желязо- Твърде висока стойност на pH почвата, водата за поливане е много варовита- увреждане на корени Изследва се пръстта и ако е необходимо се добавя железен хелат.Изследване на водатаОмекотяване на водатаПроверка на кореновата туфа, установяване и отстраняване на причината
Загуба на гланца на листата по обърнатите към слънцето място, промяна на цвета в белезникав до бял, а по късно сухи места с кафяв ръб – слънчево изгаряне поради твърде силно облъчване- капки вода по листата, които водят до кръгли петна от изгаряне ( ефект на лупата ) Закаляване на палмите, преди да се изложат на слънце. В оранжерии и зимни градини да се засенчват своевременно.
Перата или лъчите на ветрилото забележимо се свиват, избледняват особено в много топли дни – Недостиг на вода- Кореновата туфа се е повдигнала нагоре в саксията, водата протича свободно Използвайте подходяща по големина саксия, поливайте обилноПресаждайте своевременно
Появата на недъгави листа, недоразвити пера,  усукан централен нерв, недоразвита листна структура – растението е било преохладено- пръстта в саксията е била замръзнала дълго време Повишете температурата на пръстта.При студено течение поставете палмата на по високо
Слаб ръст, бавен растеж, ранно умиране на листата – твърде студено място- недостиг или излишък на светлина- мокра пръст- твърде ниска влажност на въздуха Изпълнете условията за култивиране на съответния вид, евентуално пресадете.Ако не постигнете успех, унищожете растението.

 

Tags

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close