Болести и вредители по палмите

Болести и вредители по палмите

Болести и вредители по палмитеЗа палмите важи следното правило: силните, добре поддържани растения са доста устойчиви на болести и вредители. Грешките при отглеждането са основна причина за физиологични смущения и свързаното с тях отслабване на растителния организъм. Отслабналите палми са значително по-податливи на вредители и гъбички.

Заболявания поради грешки в отглеждането

Външно болестите се проявяват чрез промени в растежа, цвета и повърхностната структура на листата, както и във вида на корените. Увредените корени водят до спиране на растежа, постепенно пожълтяване на листата и умиране. При внимателно изваждане на коренището от съда може да се установи степента на увреждането. Здравите корени са твърди и имат светъл цвят, а болните са меки, тъмни на цвят или разкашкавени. Повредените или гнили части на корените трябва веднага да се изрежат, растението се засажда отново и се отстранява причината за увреждането. Ако корените са силно увредени, палмата не може да се възстанови.

Често допускани грешки при култивиране:

слънце при палми, които обичат сянка

продължителна сянка при палми, които обичат слънце

много топло място и твърде слаба светлина

топло място и суха пръст в саксията

твърде студено място, преохлаждане на кореновата туфа

студено място, твърде мокра пръст или саксията и във вода

много твърда, студена или не престояла вода за поливане

твърде ниска или висока влажност на въздуха

растението е пряко изложено на излъчваната от отоплителното тяло топлина

неправилно торене (често или предозирано)

неподходящи препарати срещу вредители или предозиране с тях

студено течение на топлолюбиви палми

Картина на някои заболявания поради грешки в отглеждането

Картина Възможни причини Предпазни мерки
Върховете на листата пожълтявят или стават кафяви, бавно изсъхване на перата или сегментите откъм върха – през лятото: твърде ниска влажност на въздуха- през зимата: задържане на вода или престой на по-сух въздух след смяна на мястото Палмите се подреждат наред с други растения, напр. върху тревни площи. По-слабо поливане, осигуряване оттичане на водата, повишаване относителната влажност на околния въздух, напръскване.
Пожълтяване на всички листа. Картината напомня развиващи се млади листа – хлороза: недостиг на микроелементи, обикновено желязо- Твърде висока стойност на pH почвата, водата за поливане е много варовита- увреждане на корени Изследва се пръстта и ако е необходимо се добавя железен хелат.Изследване на водатаОмекотяване на водатаПроверка на кореновата туфа, установяване и отстраняване на причината
Загуба на гланца на листата по обърнатите към слънцето място, промяна на цвета в белезникав до бял, а по късно сухи места с кафяв ръб – слънчево изгаряне поради твърде силно облъчване- капки вода по листата, които водят до кръгли петна от изгаряне ( ефект на лупата ) Закаляване на палмите, преди да се изложат на слънце. В оранжерии и зимни градини да се засенчват своевременно.
Перата или лъчите на ветрилото забележимо се свиват, избледняват особено в много топли дни – Недостиг на вода- Кореновата туфа се е повдигнала нагоре в саксията, водата протича свободно Използвайте подходяща по големина саксия, поливайте обилноПресаждайте своевременно
Появата на недъгави листа, недоразвити пера,  усукан централен нерв, недоразвита листна структура – растението е било преохладено- пръстта в саксията е била замръзнала дълго време Повишете температурата на пръстта.При студено течение поставете палмата на по високо
Слаб ръст, бавен растеж, ранно умиране на листата – твърде студено място- недостиг или излишък на светлина- мокра пръст- твърде ниска влажност на въздуха Изпълнете условията за култивиране на съответния вид, евентуално пресадете.Ако не постигнете успех, унищожете растението.

 

Още новини