Цветята като източник на алергии

Цветята като източник на алергии. Рядко можете да срещнете човек, който не харесва цветя. Те ни обгръщат със своя аромат и цвят, както в природата, така и у дома. Малко от нас обаче знаят, че тези нежни и красиви създания могат да бъдат както полезни, така и твърде опасни за здравето.

Бройката на страдащите от алергии към цветен прашец (полени) се увеличава през изминалите години, съобщават алерголози.

Тъжното е, че най – засегнатите от това са децата. Последните проучвания на специалистите сочат, че ако майката и таткото са алергични, то възможността бебето да се роди с подобна обремененост е около осемдесет процента. Ако е засегнат само единият от родителите, то съотношението е 60 / 100.

Първият учен, доказал тезата за силата на цветния прашец като алерген, е Чарлз Блейкли. Самият той е страдал от сенна хрема. За да докаже тезата си, той посипал с цветен прашец раната, която имал на кожата си. Като следствие, сенната му хрема се усложнила.

Поленът е мъжкото семе на растенията и е съставен от малки зрънца с различна форма, в зависимост от видовете растения и е източник на алергии. Някои видове поленови зрънца имат дупчици, цепнатини или бодлички и съдържат голям брой протеини, водещи до алергични реакции.

Поленовите периоди с най – голяма опасност за здравето варират от мястото и вида на растенията. Общо казано, за тревата те са от май до август, за дърветата от април до юни, а при цветята от месец май до края на октомври. Концентрацията на полен не е постоянна по време на опасния период и се променя непрекъснато.

Отделянето на полен е най – силно при топло и сухо време, гарнирано със силен вятър, който спомага за разпространяването му. От друга страна, дъждовете помагат за отмиване полена от въздуха и на практика свеждат риска до минимум. Страдащите от алергии получават силен пристъп, съпроводен от сърбеж в устата и гърлото, подуване на очите или болки в ушите, както и кожни обриви. Те се проявяват най – често пролетта и есента.

Симптомите на сенната хрема са често кихане и зачервени очи. Ароматът на цветя отключва някои алергични заболявания, затова бъдете внимателни те също са източник на алергии. За да предпазите децата си от ненужни рискове, особено през пролетта избягвайте играта в трева и късането на цветя. Когато се приберете след игра вкъщи, измийте старателно ръцете на детето. Нощно време затваряйте прозорците, за да намалите максимално контакта с полените, тъй като в градските райони те се комбинират със замърсители и стават още по – алергени.

Ако забележите симптомите на алергия, незабавно посетете лекар. В противен случай не лекуването може да доведе до развитие на астма. Боледуващите от бронхиална астма деца, трябва да бъдат особено внимателни към миризмата на люляк, рози, зюмбюл и момина сълза.

Свързани статии

Back to top button