Цветята като източник на алергии

cvetia-alergiiРядко можете да срещнете човек, който не харесва цветята. Те ни обгръщат със своя аромат и цвят, както в природата, така и у дома. Малко от нас обаче знаят, че тези нежни и красиви създания могат да бъдат както полезни, така и твърде опасни за здравето.

Бройката на страдащите от алергии към цветен прашец (полени) се увеличава през изминалите години, съобщават алерголозиалерголозиалерголози.

Тъжното е, че най – засегнатите от това са децата. Последните проучвания на специалистите сочат, че ако майката и таткото са алергични, то възможността бебето да се роди с подобна обремененост е около осемдесет процента. Ако е засегнат само единият от родителите, то съотношението е 60 / 100.

Първият учен, доказал тезата за силата на цветния прашец като алерген, е Чарлз Блейкли. Самият той е страдал от сенна хрема. За да докаже тезата си, той посипал с цветен прашец раната, която имал на кожата си. Като следствие, сенната му хрема се усложнила.

Поленът е мъжкото семе на растенията и е съставен от малки зрънца с различна форма, в зависимост от видовете растения. Някои видове поленови зрънца имат дупчици, цепнатини или бодлички и съдържат голям брой протеини, водещи до алергични реакции.

Поленовите периоди с най – голяма опасност за здравето варират от мястото и вида на растенията. Общо казано, за тревата те са от май до август, за дърветата от април до юни, а при цветята от месец май до края на октомври. Концентрацията на полен не е постоянна по време на опасния период и се променя непрекъснато.

Отделянето на полен е най – силно при топло и сухо време, гарнирано със силен вятър, който спомага за разпространяването му. От друга страна, дъждовете помагат за отмиване полена от въздуха и на практика свеждат риска до минимум. Страдащите от алергии получават силен пристъп, съпроводен от сърбеж в устата и гърлото, подуване на очите или болки в ушите, както и кожни обриви. Те се проявяват най – често пролетта и есента.

Симптомите на сенната хрема са често кихане и зачервени очи. Ароматът на цветя отключва някои алергични заболявания, затова бъдете внимателни. За да предпазите децата си от ненужни рискове, особено през пролетта избягвайте играта в трева и късането на цветя. Когато се приберете след игра вкъщи, измийте старателно ръцете на детето. Нощно време затваряйте прозорците, за да намалите максимално контакта с полените, тъй като в градските райони те се комбинират със замърсители и стават още по – алергенни.

Ако забележите симптомите на алергия, незабавно посетете лекар. В противен случай нелекуването може да доведе до развитие на астма. Боледуващите от бронхиална астма деца, трябва да бъдат особено внимателни към миризмата на люляк, рози, зюмбюл и момина сълза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button