Люлякът – уханието на чистотата, невинността и любовта

Люлякът е декоративен храст от семейство Oleaceae. За негова родина се смята Персия, но той е силно характерен за Балканския полуостров. Среща се в скалните места до 600 м надморска височина из цяла България. В последствие, от Балканите бързо се разпространява из цяла Европа и голяма част от Северна Америка. Името му означава „синкав“ и цъфти през ранна пролет в различни нюанси на лилаво, бяло, розово, синьо и цикламено. Цветовете му имат силна и изключително приятна миризма, която учудващо идва от минималното количество отровна субстанция, съдържаща се в него – синилна киселина.

Символизиращ невинност, любов и младост, той се свързва с признанието за любов и съответно е вдъхновение за много легенди, поезия и песни. В литературата писателите използват образа на люляка, заради чистите любовни асоциации, които той поражда. А според някои цивилизации люлякът има магични сили, които биха могли да те отведат в света на фантазията и приказките.

Според една от легендите Пан – богът на горите, безнадеждно се влюбил в горската нимфа Сиринга. Започнал да я ухажва и преследва, но тя се изплашила и побягнала, и от страх нимфата се превърнала в лилав храст. Има безброй поверия, свързани с люляка – например, ако сънуваш люляк, ти предстои любовно пробуждане. Люлякът предвещава и края на зимата – ако той цъфне рано, това означава, че зимата е приключила и студените дни са си отишли.

Самото растение влияе полезно и върху нашия организъм и нашето настроение. Етеричното масло от люляк има успокояващ ефект, като помага и при кожни и бъбречни заболявания. Семената на растението влияят добре на нервната система и имат тонизиращ ефект върху организма.

Носещ в себе си свежестта на пролетта, съчетана с нежната женственост, той е широко използвана съставка в козметиката, фармацевтиката и парфюмерийния свят. Любим на редица световно известни парфюмни марки, сред които: Gucci, Ferre, Calvin Klein, Versace, Lancome, Lanvin, Kenzo и други. Вдъхновяващ и успокояващ, той се съчетава много добре с жасмин, роза, бергамот, бадем и други нотки, подчертаващи деликатността и невинността на композицията. Въпреки това люлякът присъства и в редица мъжки парфюми, в които той е използван като контраст на по-ярките мъжествени нотки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button