Цъфтящи растения

Цъфтящите растения са сортове, който също живеят постоянно при стайни условия, ако се задоволяват конкретните им нужди. След прецъфтяване листата остават, но растенията губят частот красотата си.

Едни видове трябва да презимуват в неотоплени помещения, а други имат нужда да прекарат част от лятото на открито. Служат за украса през цялата година.

Те заемат все по – важно място в домовете ни. Букетът от рязани цветове е прекрасен, но очарованието е да гледате как пъпките се отварят и разцъфтяват е възможно само при цъфтящото растение.

Цъфтящите растение са два вида – разновидности, които радват временно и онези, които ще са с вас през цялата година – цъфтящите стайни растения.

По размер, форма и аромат те са най – разнообразни. Цветовете на Стрелицията са дълги 15 см, а цветовете на Стапелия Гигантея стават големи колкото подноси. Каланхоето и Хелиотропиумът са с много дребни цветове. Ако отглеждате миниатюрна Сенполия, може да я поберете в чашка за яйце, но за Датуратаили Акацията ще ви трябват големи съдове. Ароматите могат да бъдат силни и упоителни (гардения, олеандер, жасмин), но и неприятни (стапелия).

caftashti-rastennia_2Цъфтящите растения се избират и според сезона – Каланхоето и Розовия Жасмин ще освежат помещенията ви през зимата, Спатифилумът и Антуриумът цъфтят през пролетта, а Хибискусът и Кампанулата –  през лятото. Афеландрата и Олеандерът цъфтят през есента, а много видове – през цялата година – Семполия, Импасианс,Брунфелзия, Белопероне. Не всички цъфтящи растения се отглеждат заради цветовете им – поне три (Цитрус, Ардизия и Дюшезнея) се купуват заради продовете.
Цветовете на Хибискуса траят не повече от ден – два, а тези на Ехмеята издържат няколко месеца. Цъфтежът е кратък или продължителен, но при всички тези растения настъпва момент, когато те прецъфтяват и вече не са толкова привлекателни. Прецъфтелите растения е най – добре да се постаят в саксийна група или вътрешна градина, за да се прикрият от останалите. Но има разновидности, които са толкова впечатляващи, че си заслужава да ти отглеждате и само заради тях – Афеландра, Бромелиеви, Гераниуми и Спармания. Тези видове се отглеждат и като целогодишни единични растения.
Съществуват няколко основни правила. Ще откриете, че почти всички цъфтящи растение имат нужда от повече светлина, отколкото листните, но винаги трябва да се съветвате с подробния справочник.

Back to top button