Абутилон

Абутилон – Стаен клен
Популярно име: Абутилон
Латинско име:Abutilon
Родина: Бразилия
Вид: Листнодекоративно растение
Общо описание: Красив храст с големи листа наподобяващи листата на клен. Цветовете му могат да бъдат както едноцветни, така и пъстри и са разположени на тънки стъбла. Цъфти от май до октомври. Отглежда се сравнително лесно.

Abutilon-1През лятото може да е на открито, но го разположете така, че да бъде защитен от вятър и дъжд. В противе случай е възможно да опадат част от листата и цветовете му. Расте бързо при благоприятни условия. през пролетно-летния сезон оформя пищна растителност. В края на зимата и началото на пролетта, отрежете стъблата наполовина.

Видове: Abutilon striatum thompsonii е най-разпространения вид. Отличава се с пъстри листа и оранжево-червени цветове. Расте бързо и достига височина 1,5 м.  Abutilon megapotamicum е катерливо растение, подходящо за висящи кошници. Abutilon hybridutn е пъстролистна разновидност с жълто-зелени листа.

Температура: Умерена. През зимния период 12-15 градуса. Избягвайте рязко понижаване на температурата.

Светлина: Абутилона е светлилюбиво растение. Понася дори и прякото слънчево огряване.

Вода: От пролет до късна есен е желателно да поливате често, така че почвата да се поддържа равномерно влажна. През зимата поливайте пестеливо.

Влажност на въздуха: Сухият и горещ въздух причинява пожълтяване и окапване на листата. Пулверизрайте листата от време на време.

Подхранване: В периода пролет-лято се тори веднъж на две седмици, а през зимата не се тори.

Пресаждане: Всяка пролет се пресажда в нова саксия, която не трябва да е много по-голяма от предишната. Почвата трябва да е изпълнена с корени за да има нормален цъфтеж. Подходящ е почвения субстрат от чимовка, хумус, листовка и пясък (6:4:2:1).

Abutilon-2Размножаване: Пъстролистните видове се размножават с резници през пролетта, а видовете със зелени листа се размножават освен със резници и чрез семена.

Вредители: Власести щитоносни въшки, червен акар, листни въшки и щитоносни въшки.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button