Шафран

Шафран, качунка, минзухар - Crocus sativus -L. Сем. Перуникови - Iridaceae

Шафран е многогодишно тревисто растение с грудко луковица, покрита с мрежовидно или нишковидно разнищени тъмнокафяви люспи. Листата са 3 – 9 линейни, отдолу са с две бели линии и светъл среден участък, който се появява през време или след цъфтежа. Цветовете са бледовиолетови, изпъстрени с по – тъмни жилки. Околоцветникът е 6-делен, тичинките са 3 с жълти прашници, а плодникът е с 3 дълги до 3,5 см оранжево червени близалца. Отечеството на шафрана е Средиземноморието. У нас се отглежда главно в Розовата долина.

Свързани статии

Шафран – Използваема част

Близалцата на плодника, брани след вдигане на сутрешната роса. Сушат се на сянка или в сушилня при t° до 45°С. Изсушената билка е оранжево червена или червено кафява, с подобна на пипер миризма и слабо горчив вкус. Запазва се на тъмно в добре затворени съдове.
Поради това, че за 1 кг от билката са необходими около 20 000 близалца, то тя често се фалшифицира с близалцата на невена (Calendula officinalis L.), на дивия шафран (Crocus pallasianus Hеrb.), и на арниката (Arnica montana L.).

Шафран – Химичен състав

Жълто багрило кроцин, червено багрило кроцетин, гликозида пикрокроцин, каротен, ликопин, зеаксантин, етерично масло (състои се от пинен, цинеол и др.), витамин В1 и В2, захари, тлъстини, горчиви вещества, восък, минерални соли, висши въглеводороди, калциеви соли, фосфорна киселина, флавоноидите изорамнетин и кемпферол и др.

Шафран – Лечебно действие и приложение

Билката има пикочогонно, стомашно, болкоуспокоително и нервоуспокоително действие. Българската народна медицина препоръчва шафрана при болки в стомаха и червата, сърдечна слабост, нерви, задух, магарешка кашлица, при липса на менструация, стомашна тежест, хистерия с пристъпи от смях, при трепкане на очите и клепачите, сънливост, виене на свят, кръвохрачене, маточни кръвоизливи, кръвотечение от носа, болезнена менструация, газове и др. Настойка от близалцата киснати седем дни в силна ракия (1:20), се използва за компреси против лимфатични отоци, рани от контузии, възпаление на гърдите при кърмачки, а натопен в нея памук се слага в ушите при шум.

Начин на употреба. 1/2 кафена лъжичка от шафрана се кисне в 300 мл вряла вода 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти дневно.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button