Невен е силно оръжие в борбата с хроничната преумора

Любовта към цветята е вродена в българския народ. Няма двор в който да не е засаден с цветя и жилище, в което домакинята да не си отглежда поне едно растение. Много от нашите цветя ни радват не само с красотата си, но и с лечебните си свойства.

Свързани статии

Един от основните носители на лечебна сила е цветето невен. Съществуват няколко разновидности, като едните са с по-плътни цветчета, а другите с по-тъмни или светли тичинки, но всичките притежават еднакво лечебно действие.

Неговият цъфтеж започва от месец юни до късна есен. Цялата му надземна част като цветове, стъбло и листа, се използва в народната медицина. Препоръчително е брането на невен да се извършва при силно слънце, тъй като здравителните му свойства са най-силни. Може да се използва пресен, веднага след като го откъснете от градината единствено, ако не е попарен от слана.

Невен – Приложение

Невен е един от първенците сред цветята, притежаващ противомикробно действие и имащ способността да ускорява заздравяването на раните. Мехлемът от невен е изключително препоръчителен при разширени вени, рани от изгаряния и рани от залежавания.

Също така той е ефикасно средство за борба срещу упоритите гъбички по краката, а промивките и баните с него помагат при генитални гъбични заболявания. Когато се случи да си разтегнете мускул, е добре да си направите компреси с тинктура от невен и преварена вода.

Ако имате проблеми с кожата като старчески петна, релефни кожни образувания, може да ви помогне масаж с прясно изцеден сок от цветето. Прилагането му трябва да се извършва няколко пъти на ден и за продължителен период от време. Изцеденият сок от дръжките на невена лекува неприятните грозни брадавици, които се появяват незнайно откъде.

Тъй като цветето има кръвопречистващо действие, може да се приема вътрешно под формата на чай при жълтеница, чернодробни заболявания, високо кръвно налягане, язви на стомаха, а също така и като успокояващо при стрес и умора. Когато имате проблеми със запек е добре да пиете чай в съотношение две чаени лъжици цветчета на една чаена чаша вода. Същият този чай се препоръчва при наличието на глисти в организма.

Ето как нежният и красив невен може да бъде спасение и незаменим помощник срещу много заболявания. Затова уважавайте цветята и се грижете за тях, защото те са един от основните инструменти, запазващи човешкото здраве.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button