Розмарин

Розмарин, бабин косъм - Rosmarinus officinalis L. Сем. Устноцветни - Labiatae

Розмарин е вечнозелен храст с гъсто разклонени, високи до 1 м четириръбести стъбла. Листата са срещуположни, линейни, приседнали, с подвити краища, отгоре зелени, а отдолу бяло паяжинесто окосмени.

Цветовете са сини, рядко бели, събрани по няколко по върховете на клонките, с двуустна чашка, 5-листно двуустно венче и 2 тичинки. Медоносно растение. Отечеството на розмарина е Средиземноморието. У нас се отглежда в южните райони.

Розмарин – Използваема част

Листата от розмарин брани от втората година през време на цъфтежа от април до юни, или в периода на узряването на семената. Сушат се на сянка или в сушилня при t° до 40°C.

Изсушените листа имат приятна миризма и слабо горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опаковат се в каси или торби.

Розмарин – Химичен състав

Етерично масло (състои се от цинеол, борнеол, борнилов ацетат, камфен, кариофилен, камфора и други терпени), танини, горчила, смола, алкалоида розмарицин, урсолова и розмаринова киселина и др.

Розмарин – Лечебно действие и приложение

Действа жлъчегонно, нервоуспокояващо. Препоръчва се при сърдечни неврози, застой на жлъчните пътища, липса на менструация.

Българската народна медицина препоръчва листата на розмарина още при епилепсия, сърдечни болки, припадъци, меланхолия, апоплексия, задух, нередовна и недостатъчна менструация, при болки в стомаха и червата, против газове, кожни обриви, умствена преумора, жълтеница, вода в коремните органи, бяло течение и др.

Външно се приготвя (отвара с оцет 1:10) – против падане на косата, за компреси при трудно зарастващи рани и циреи и за промивки при бяло течение.

Накиснати листа в бяло вино (1:100 за 20 дни) се употребяват за засилване на сърцето и при воднянка. Стрити пресни листа, смесени с мас (в отношение 1:10),- за втриване при нараняване, изкълчено, циреи, рани, парализи, мозъчно възпаление (менингити).

При менингит в нашата народна медицина се употребява и следната смес: 20 г счукани стръкове от розмарин и 2 г камфор се киснат 10 дни в 100 мл ракия, след което ракиената настойка се втрива във врата и главата.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от листата на билката се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Ползите от розмарина върху човешкия организъм са многобройни. Розмаринът е ефективно средство срещу метеоризъм. Той подобрява храносмилането и оказва силно раздразняващо действие върху кожата. Способства за повишаване отделянето на сок и оказва благоприятно действие върху цялостната дейност на стомаха и червата.

В народната медицина розмаринът се използва за прилагане към различни видове вани. Етерично масло от розмарин се използва за разтривки, укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове. Оказва и лечебно действие при ниско кръвно налягане, нервни разстройства, чувство за напрегнатост.

Изключително полезно средство при състояния на общо изтощение и полова слабост. Намира широко приложение във фармацевтичната промишленост за изготвяне на лекарствени препарати, лекарствени чайове, настойки, мазила и пластири.

Розмарин – Кулинарно приложение

Розмаринът притежава силен сладникав аромат на камфор, напомнящ мириса на бор. Като подправка е предпочитан заради много пикантния и леко остър вкус. Подправката се получава от стритите листа на растението.

В неголеми количества най – вече заради особено силния аромат и вкус, розмаринът е подходящ като притурка към супи, салати, месни пълнежи, печено месо, печени птици, гъби, варена риба, червено и бяло зеле и към маринати. В умерени количества розмаринът придава особен аромат на месни, пилешки, спаначени и грахови супи.

Придава доста приятен вкус на меки сирена, картофи, пернат дивеч, риби, яйчно тесто, като същевременно е отлична подправка за агнешко, гулаш от говеждо, овнешко и телешко. Подходящ е и за меса, приготвени на грил.

В кулинарията се използва най – вече заради способността му да подтиска специфичната миризма на някой видове меса (овнешко и свинско), като придава на месото дивечов аромат. Важно е да се знае, че при прекалено дълго задържане розмаринът може да придаде на блюдото горчив вкус. Добавя се като особен допълнителен аромат към лимонада.

Проверете също
Close
Back to top button