Гъби

Гъби – голяма група организми, наброяващи около 100 000 вида, повечето приспособени към сухоземен начин на живот, но има и видове, за които водата е естествена среда на обитаване. При това богатство от видове, гъбите се отличават с голямо разнообразие.

Свързани статии

Има толкова различни представители, като известните на всички гуглести гъби, дървесни праханови гъби, огромните достигащи до 1м в диаметър пърхутки. От друга страна, към гъбите принадлежат и многобройните микроскопични форми, забележими като различни налепи и плесени върху най-разнообразни субстрати и обикновено невидими без микроскоп.

Гъбите се срещат навсякъде – в полето и в гората, в пустините и в планините, в почвата и във содата, а спорите им в огромни количества се носят из въздуха. Понякога въздушните течения ги издигат до 33 км височина и ги разнасят на стотици километри.Почти няма място на Земята, където гъбите да не намират условия за развитието си. Срещат се от задполярните области до знойните тропици.

Всички гъби без изключение не съдържат хлорофил, поради което не могат да фотосинтезират като висшите растения, папратите, мъховете и водораслите, т.е. да образуват органични вещества, използвайки CO2 от въздуха и слънчевата енергия. По отношение на храненето те са хетеротрофни.

В процеса на еволюцията хетеротрофните организми (в частност гъбите) са се приспособили да усвояват готови органични съединения като животните. По тези и някои други особености редица учени разглеждат гъбите като самостоятелна група, заемаща междинно положение между растенията и животните.

Хетеротрофните организми, които се хранят с мъртви органични остатъци, се наричат сапроби, а когато това е за сметка на живи организми – паразити. Между гъбите се срещат както сапроби, така и паразити, като рязка граница между тези категории няма. В борбата за съществуване гъбите в много случаи са се приспособили към съжителство (симбиоза) с различни растения или животни.

Известен пример на симбиотични отношения на гъбите с растителни организми е микоризата. Под този термин се разбира съжителството на гъбите (гъбните хифи) с корените на дървета, храсти и тревисти растения.

Различават се два вида основни типа микориза: ектотрофна (външна) – гъбните хифи обвиват кореновите връхчета, образувайки около тях калъфче, и ендотрофна (вътрешна) – при нея гъбните хифи навлизат в тъканите на корена до централния цилиндър.

Физиологичното значение на микоризата е в това, че голямата поглъщаща повърхност на гъбните хифи осигурява на гостоприемника достатъчно количество вода и минерални соли. От своя страна гъбата получава от корените органични, главно безазотни съединения. Мокоризата влияе благоприятно не само върху гостоприемника, но и върху гъбата.

Гъби – Лечебни свойства

Гъбите са източник на белтъчини, протеини и са полезна храна за вегетарианците. Високото съдържание на фосфор, калий, желязо, йод, цинк и други ги прави изключително полезни. Богати са на витамините A, B, C, PP, D. Гъбите имат мощна терапефтична сила и дори има специална наука фунготерапия, която представлява лечение с витални гъби. В много антибиотици са синтезирани съставки от гъби. Те стимулират организма да отделя вещество, което унищожава злокачествени клетки.

Изследване върху повече от 2000 китайки показва, че за жените, които изяждат всеки ден по 9 грама пресни гъби има 64% по-малък риск да развият рак. Когато гъбите са сушени, рискът намалява с около 50%. Ползата е още по-голяма, когато дамите консумират гъби и пият зелен чай. Тогава рискът от появата на злокачествен тумор намалява с почти 90%. Консумирането на гъби може да помогне за излекуване на инфекциите и вирусите като заздравява имунната система на организма.

Неотдавнашни изследвания на британски учени доказват, че гъбите действително могат да помогнат за отслабване. Противовъзпалително действие има и чаят от гъби, широко използван в източната медицина. В народната медицина пък различни видове гъби се използват при лечение на заболявания на нервната система, алкохолизъм, тумори.

Гъби – Кулинарно приложение

С ароматните си и полезни вещества, гъбите придават приятен вкус на ястия, супи, яхнии и салати. Могат да се консервират, сушат и замразяват. След като гъбите бъдат нарязани, трябва да ги сготвите възможно най-скоро, тъй като след 3-5 часа при стайна температура те ще започнат да натрупват вредни вещества. Съхраняват се в затворени съдове в хладилник, но не повече от един ден след като са били набрани. Найлоновите торбички ускоряват процеса на разпадането им.

Готовите ястия с гъби трябва да се съхраняват в хладилник в емайлиран или керамичен съд. Остатъците от гъбите след почистването им са ценен тор. Заровени в градината, подобряват структурата на почвата. Най подходящите подправки към тях са чесън, магданоз, лук, риган. За да се запазят печурките бели, капнете във водата за варене малко лимонов сок. При контакт с метал гъбите почерняват. Сушените гъби се накисват за 1 час в хладка вода, за да си върнат аромата.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button