Кратко цъфтящи растения

Кратко цъфтящи растения с кратък ефект са временна украса при стайни условия и се преместват кагато прецъфтят. Повечето се изхвърлят, но някои магат да се запазят в обезслистено състояние на закрито, при други се съхраняват луковиците, а при трети се поставят в оранжерия или градина.

Служат за временна украса. Листата и стъблата на част от цъфтящите растения с кратък ефект след прецъфтяване загиват. След като цветовете увехнат, от особеностите на растението зависи какво ще правите с него по нататък.

Повечето растения се изхвърлят, някои се пазят още една година, като се преместват в градина или хладна стая, а други се съхраняват като луковици за да се засадят в подходящо време.
Преди да купите цъфналото растение, което е толкова привлекателно  на лавиците в магазина, проверете дали е цъфтящо или цъфтящо с кратък ефект. Ако искате постоянна украса, не избирайте цъфтящи растения с кратък ефект.

Краткотрайността на цъфтежа, разбира се недостатък и на пръв поглед изглежда странно, че такива растения са толкова популарни. Но всъщност към тази група принадлежат едни от най- впечатляващите растения – поанзеция, азалея, глоксиния, цинерария, хризантема и зюмбюл.

Най – известни растения с кратък ефект са т.нар.цветарски растения или „растения подаръци“. През зимните месеци когато няма градински цветя, а букетите са скъпи, те ни доставят радостта от цветовете. Азалеята, поанзецията, цикламите и хризантемите са отрупани с цветове, а соланумът и капсикумът  с плодове. В много домове първите цветове или плодове на тези растения посрещат Новата година.

Друга група са градинските луковици, които осигуряват пролетното разнообразие от цветя в къщи – зюмбюли, крокуси, лалета и нарциси. Останалите цъфтящи растения с кратък ефект са най-разнообразни, има представителни като цинерария, глоксиния и бегония; бързорастящи катерливи – тунбергия и глориоза, и много красиви едногодишни – екзакум и бровалия, които се отглеждат от семена. Храстовидни са наровете и миниатюрните рози. Тук спадат и някои незимоустойчиви луковични цветя.

След няколко седмици или месеци цветовете ще увехнат и почти при всички видове листата ще опадат и растението може да умре. Вината не е ваша, защото това е основната характеристика на тази група. Поанзециите запазват красивите си главици няколко месеца, а повечето от известните видове цъфтят от 4 до 7 седмици, което означава, че трябва да гледате на тях по скоро като стайни растения с кратък живот.

Разбира се, увяхването на цветовете и опадването на цветята не трябва да става за няколко дни – това би означавало, че не правите нещо както трябва. По принцип тези растения се нуждаят от светлина, хлад и влажна почва – най големия им враг е топлия въздух. Когато прецъфтят, консултирайте се какво да правите по нататък. Може да накарате някой от тях да цъфнат и през следващия сезон.

Back to top button