Азалия

Азалия е красиво цъфтящо стайно растение. Отглежда се в домашни условия, при средна температура и влажност.

Латинско име: Azalea
Популярни имена: Азалия, Азалеа
Цъфтящо с кратък ефект.
Сортовете на Рододендрон симсии са много.

Два типа Азалии са много популярни като цъфтящи с кратък ефект. Рододендрон симсии – Индииската азалия е най-известна. По необичайната е Рододендрон обтузум – Японската азалия. И двете са храсти джуджета, които достигат от 30 до 45 см.

Всяка година по Коледа и Нова година се купуват безброй индийски азалии. Когато избирате растението гледайте да е с малко отворени цветове и много цветни пъпки. Без правилни грижи за седмица-две цветовете увяхват и листата окапват. Ако искате растението да цъфти дълго и да цъфне на следващата година го дръжте на хладно и поливайте редовно. Махайте веднага увехналите цветове.

Сортовете на Рододендрон симсии са много. Преобладаваща е розовата багра, но има и сортове с бели, червени и пурпурни цветове. Привлекателни двубагрени сортове са розовия Inga с бяла периферия и розово-белия Osta. Разпространени са и простоцветните и кичести сортове, както и тези с къдрави венчелистчета. Отскоро има и стелещи се азалеи, и такива с формата на пирамида. Има и с тъмно лилави и пъстри цветове.

Цветовете на Рододендрон обтузум са по-малки от тези на Рододендрон симсии, но пък първия може да расте добре и като градински храст, ако го засадите на открито след прецъфтяване. Отглеждат се хибридните сортове заради красивите им цветове, които имат форма на звънче и са разположени по върха на клончетата. Те могат да бъдат прости или кичести и са обагрени в различни нежни тонове.

Азалия – Популярни и разпространени сортовете

Pax – рано цъфтяща с бели цветове
Niobe – късно цъфтяща с бели цветове
Madame Mestagh – рано цъфтяща с розови цветове
Hollandia – средно рано цъфтяща с едри розови цветове
Vervaeneana rubra – средно рано цъфтяща с едри червени цветове

Произход: Източна Азия, Китай, Япония, остров Ява
Дълги години са правени опити да се пренесе в Европа, но не е издържала на новите условия. Едва през 1808 г. капитан Уелбанк пренася богато цъфтящ храст от Индия и го предава в ботаническа градина недалеч от Лондон. От него, чрез селекция и хибридизация с различни видове рододендрони в различни страни, са произлезли безбройното множество азалии.

Месторастене

Сенчесто място – полусянка, непряка слънчева светлина.
Височина: от 60 до 100см., Широчина: до 150см.
Период на цъфтене: От Септември до Април, с розови, червени, лилави или бели цветове.
Температура: идеална температура 10-15°C

Поливане

Полива се обилно с неваровита вода, веднъж или два пъти седмично, като се използва водна баня – потапяне на саксията до горния й ръб във вода. Почвената смес винаги да е влажна, но да няма вода в подложката.
Торене: По време на цъфтежа, на всеки 2 седмици, със слаб течен тор. Може във водата да се сложи течен тор.
Почвена смес: Равни части градинска почва, пясък, иглолистна листовка.

Съвет

Отстранявайте прецъфтелите цветове. След приключването на цъфтежа се подрязва до 5 см., за да се разклони добре. Придайте правилна форма на Азалията. Пулверизирайте само листата. Прехвърляйте всяка година в по-голяма саксия.
Презимуване: На светло при 18ºС
Срещани проблеми:
Сбръчкани листа
Причина: Най-вероятно не сте поливали достатъчно. Необходимо е обилно намокряне няколко пъти в седмицата. Други причини са твърде сухия въздух, много топлина или много слънчева светлина.

Къс период на цъфтеж
Причина: Горещ и сух въздух. Не слагайте близо саксията до радиатор и всеки ден пулверизирайте листата. Силното слънце и малкото вода могат без време да прекратят цъфтежа.
Пожълтяващи листа
Причина: Варовик в почвата или водата. Поливайте с мека вода.

Азалия – Грижи след прецъфтяване

Преместете в хладно помещение и продължете да поливате или поставете саксията на сенчесто място в градината. Щом премине опасността от слани- подхранвайте, поливайте и пулверизирайте до ранна есен вашата Азалия. Когато цветовете се отворят внесете азалията в хладно помещение.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button