Как да си направим зеленчукова градина у дома

Голяма част от хората живеещи в градовете са лишени от приятното занимание, да отглеждат зеленчуци в градина. Живеейки в огромни жилищни сгради, единствената свежест по нашите прозорци и балкони са цветята.

Колкото и малко пространство да имате у дома, можете да си оформите зеленчукова градина, в която да отглеждате свежи зелени подправки и зеленчуци.

Първото което трябва да направите е да намерите подходящо място на терасата или ъгълче в някоя стая, в която да има слънце поне по шест часа. Изберете подходящо по размер сандъче и сложете качествена почва, която да съдържа перлит.

Предимството на съндъчетата е, че в тях почвата се затопля по-лесно през пролетта. Така посадените от вас зеленчуци и подправки се развиват по -бързо, почвата не е трудно отцеждаща се и няма едри вредители и зарази. При засаждането на растенията е добре да прибавите към пръстта им сух органичен продукт или тор, който се разгражда сравнително бавно – минимум три месеца.

Не оставяйте почвата на съндъчетата да изсъхва напълно. Добре е да използвате метода на капковото напояване, което да се контролира от електронен таймер.

Ако забележите вредители от типа на листни въшки, червеи или други, отделете болните растения и ги напръскайте с инсектицид, съобразявайки се с описанията на производителя.

Когато дойде моментът и имате вече узрели зеленчуци, оберете ги преди да са пуснали семена в почвата. Ще познаете, че чушките и доматите са готови, когато станат едри и придобият ярък цвят. Патладжанът когато кората му стане лъскава, а краставиците и тиквичките когато са се изпълнили напълно, но преди семките им да станат твърде големи.

Хубаво е човек да има своя зеленчукова градинка, било на двора или терасата. Усещането на удовлетвореност ще ви изпълни изцяло, когато откъснете отгледаната от вас самите реколта.

Зелето е лек за всички болести и освен че е вкусно и полезно, помага и за стройна фигура.
Салатата от зеле е не само най-евтина, но и една от най-здравословните. Защото зелето има чудни свойства, които са преграда срещу всички болести, помага човек да бъде здрав и поддържа стройна фигура.

Още в древни времена са знаели добре за вълшебните свойства на зелето. Египтяните го поднасяли варено в края на обеда като десерт. Древните гърци го ползвали против махмурлук. Те приписвали на този зеленчук способността да лекува най-различни болести, а техните лекари най-често го предписвали срещу безсъние. С него препоръчвали да се лекуват жлъчният мехур, пресните рани, обриви.

Зелето съдържа витамините С, К, Р, В1, В2, никотинова, пантотенова киселина, метилметионин (витамин U), каротин, биотин, токоферол, инозит и др. На страдащите от заболявания на кръвта се препоръчва да ядат зеле или да пият сок от него заради богатото съдържание на фолиева киселина (витамин В9).
Зелето съдържа значително количество лизин-аминокиселина, която разтваря чуждите протеини, попаднали в кръвта. Тя е основното средство за изчистване на кръвта от вредните микроорганизми и вируси. Лизинът повишава съпротивителните сили на организма.

Прясно изцеденият сок от зеле подтиска ръста и размножаването на бактериите, гъбичките и на другите вредни микроорганизми. Съдържащите се в зелето ценни биологични активни съединения убиват стомашните бактерии, туберкулозната пръчица, златистите стафилококи и други болестотворни микроорганизми. Зелето активизира защитните сили на организма и намалява риска от онкологични заболявания, като блокира пътя за проникване на канцерогени в здравите клетки.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button