Как да се грижим за цветята през есента

Красив и уютен може да стане всеки дом, когато го напълним със свежи и ухаещи на щастие цветя. Те са били радост за хората още в древни времена и са се ползвали с особено внимание при тържества и официални случаи. Всяко кътче на земното кълбо има свои обичаи по отношение на цветята.

Хубавото на България е, че тук се наблюдава огромно разнообразие от градински, полски и стайни цветя. Някои от тях се отглеждат заради красотата им (циклама, кала, хризантема, мушкато, иглика и много други), други поради омайния им аромат (рози, момина сълза, люляк, зюмбюл), трети притежават красиви декоративни листа (фикус, бегония, различните видове палми), както и кактусовите растения.
Изборът на цветя е огромен и разнообразен, но за да растат и да се развиват добре, те имат нужда от нашите постоянни грижи.

С настъпването на есента, някои растения трябва да се приберат вътре в стаите. В зависимост, те биват светлолюбиви, сенколюбиви и сенкоиздръжливи. Поради това трябва добре да помислим къде ще ги разположим в закритите помещения, за да оцелеят през студения зимен сезон.

За повечето стайни цветя най – подходящата температура е от 15 до 18 градуса по Целзий. Задължително е да знаем, че резките температурни промени се отразяват изключително неблагоприятно върху нежните растения. Чувствителни са не само надземните части, но и корените им. Трябва да подхождаме с внимание при поливане и да не използваме много студена вода.

Първите евентуални симптоми след преместване на закрито, обичайно се наблюдават след изтичането на първия месец. Сигурен знак, че става нещо нередно е окапване на листата. Това може да се дължи на няколко основни причини. Най – честата от тях е недостиг на слънчева светлина, с която растенията извършват правилно фотосинтезиране, необходимо за образуване на резервни хранителни вещества.

Течението, което се появява при всяко отваряне вратата на помещението, също оказва неблагоприятно влияние поради студения въздух, който атакува цветята. Колкото за нас хората е практично и удобно парното отопление, то за някои видове цветя то е пагубно, защото изсушава въздуха. В чести случаи листата изсъхват или загива цялото растение.
За да се предпазят цветята от резките температурни колебания, добре е към поставките на саксиите да се добавят дървени козирки и да поставят плитки чинийки с вода върху парното, за да се избегне прекомерното изсушаване на въздуха.

За да помогнем на растението да оцелее при необичайните за него вътрешни условия, можем да променим формата му със собствените си ръце. Това става посредством внимателното отстраняване от стеблото на всички слаби клонки. Изключително важен момент тук обаче е, че откъснатите листенца не трябва да надвишават една трета от цялата маса на растението.

Когато внесем цветята в стаите е добре, първо да ги проверим за вредители и насекоми. Ако цветята имат листни въшки, в зависимост от вида на растението, можем да го напръскаме с малко сапунена вода или отвара, в която са били накиснати цигарени угарки.

Полагайте нужните грижи за вашите цветя, обичайте ги и те ще ви се отблагодарят прещедро за положените грижи, донасяйки в искрена радост и естетическа наслада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button