10 Златни правила за цветята

10 Златни правила за цветята и растенията:

1. Внимавайте с поливането
Постоянно мократа почва гарантира смъртта на повечето растения.

2. Осигурете покой
Начинаещите  цветари обикновено не знаят, че растенията имат нужда от покой през зимата-по малко вода, храна и топлина, отколкото в активния период на растеж.

3. Приемете кратката красота на цъфтящите растения
Някои от растенията, които обичаме да подаряваме, например цикламите, хризантемите и глоксиниите, ще прецъфтят след седмици. Нищо лошо не сте направили-животът на тези растения е кратък.

4. Осигурете влажен въздух
Въздухът в стая с парно отопление през зимата е сух, като в пустиня.

5. Справяйте се с проблемите навреме
Проблеми ще има независимо дали сте специалисти или не. Една-две буболечки лесно се махат, но станат ли напаст е фатално. Ако преполеете растението един или два пъти, няма страшно, но ако го преполивате редовно, ще го убиете. Научете се да предугаждате неприятностите.

6. Групирайте растенията
Почти всички растения изглеждат и растат по-добре, когато са събрани заедно. Научете се да ги съчетавате правилно.

7. Научете се да пресаждате
След година-две повечето растения започват да изглеждат зле, най-често просто имат нужда от пресаждане в по-голям съд.

8. Избирайте разумно
Осигурете подходящи условия за растението. И най-големия специалист не може да накара сенко-любивото растение да вирее на ярко слънце.

9. Снабдете се с инструменти
Купете си лейка с дълъг и тесен чучур и пулверизатор за увеличаване на влажността, намаляване на прахта и контролиране на вредителите. Ще ви трябва качествена почва и саксии, както и подпорки, садило и канап. Подложките няма да позволят на водата да стигне до мебелите, а бутилка течен тор и препарат против вредители ще поддържат растенията здрави. Добавете мека гъба, стара лъжица и вилица, аерозол за лъскавина на листата и чифт малки градински ножици.

10. Запознайте се с изискванията на растенията:
– Градински цветяСтайни цветя, Цъфтящи растения, Кактуси и сукуленти, Палми, Папратови, Храсти и дървета, Рози, ОрхидеиБонсай, Билки, Зеленчуци, Плодове, Бобови растения, Ядки, Подправки.

Back to top button