Пресаждане на растението

ПресажданеКогато купите растението, то ще е поставено в подходяща саксия, но след година-две тя ще му е малка. Дошло е време за пресаждане – ще трябва да изберете саксия и почва, за да подхраните корените. Трябва да направите всичко възможно растението да се почуства добре в новата саксия. Тази статия ще ви покаже как.

Избиране на подходяща почва
Почвата, взета направо от градината, е неподходяща за слагане в саксии. Внея може да има вредители и болестотворни организми, които при повече топлина вкъщи ще се развият още по бързо. Освен това структурата й напълно ще се наруши от ограниченото пространство, в което сте я сложили и от редовното поливане. Ето защо стайните растения се садят в специални смески, наречени почвени смески или почвен субстрат. Съществуват и универсални смески.

ЧимовкаЧимовка
Основата е почвена съставка, която се получава от чимове, наредени накуп и добре разложени. Добавят се и други органични съставки, които се стерилизират, преди да се смесят с тор, вар и пясък.
Торфени смески
Торфени смескиТъй като чимовката се получава трудно и качеството й е различно, съвременните видове почвени съставки имат за основа торф и пясък. Тези смески без почва имат много предимства. Качеството им е едно и също, но са по-леки и по чести за работа. Може би основното им преимущество е, че растението което ще пресаждате, почти със сигурност е расло в смеска на основата на торф, а растенията не обичат да сменят вида на почвата си. Повечето производители на торфени смески предлагат определен вид, който храни растението месеци наред. Съдържанието на торове прави смеските твърде богати с хранителни вещества и подходящи за семена или залагане на резници.
Торфените смески имат и недостатъци. Смеските само на торфена основа се поливат трудно, щом веднъж се изсушат. Те са леки, а това може да бъде недостатък при саденето на големи растения. За по-добра устойчивост използвайте смески, които освен торф садържат почва и пясък.

Инертни субстрати
Инертни субстратиВ хидрокултурата инертният субстрат от пореста глина замества почвената смеска и в него се разполагат корените. Инертният субстрат и корените се обливат с хранетелен разтвор. Специални съдове, наречени хидросаксии се появяват за пръв път през 1976г., но не добиват голяма известност и трудно се намират. Те са скъпи, но затова пък растението трябва да се полива веднъж на няколко седмици. Корените на растенията, отглеждани в хидросаксии, стават месести и дебели, а не тънки и нишковидни, както в обикновените саксии. Не всички растения понасят хидросаксиите. Кактусите виреят учудващо добре, както и англоанемата, филодендронът, сциндапсусът и спатифилумът.

Малка ли е вече саксията
малка саксияПовечето стайни растения виреят най-добре в саксии, които на начинаещия цветар биха се сторили твърде малки. Грешка е да пресаждате, без наистина това да е необходимо. Проверете, тъй като някои растения цъфтят само ако саксията им е малка, а други, например бромелиевите, никога не се пресаждат.

Стъблата и листата растат много бавно, дори ако растението редовно се подхранва през пролетта и лятото.
Почвата се изсушава бързо и е необходимо често поливане.
През дренажния отвор на саксията са излезнали корени.

ПресажданеПоследна проверка
Извадете растението от саксията по описания начин. Ако има много прораснали и объркани корени и почти не се вижда почва, растението трябва да се пресади.
Ако няма белези, просто поставете растението обратно в саксияга, нищо лошо няма да му се случи.

Пресаждане
Най-добре е да е през пролетта. Така корените ще имат време да се развият преди настъпванет периода на покой. Изберете саксия, която е малко по-голяма от предишната. Много по-голяма саксия ще навреди нарастежа. Пригответе си всичко, преди да започнете – саксии, почва, съд за поливане и т.н. Проверете в справочниците дали растението може да се раздели по време на пресаждане.

presajdane1Ако не използвате саксията за пръв път, старателно я измийте. Ако саксията е глинена, трябва да я накиснете във вода за една нощ.


presajdane2Ако Саксията е глинена, сложете над дренажния отвор парченца от счупена саксия или тухла. Отгоре тънък слой почва. 


presajdane3Полейте растението. След час го извадете от саксията, като с ръка придържате почвата отгоре. Обърнете саксията и внимателно я почукайте по масата. Ако се налага, прокарайте нож по вътрешната й страна. С другата ръка дръпнете саксията.  


presajdane4Извадете старите парченца от тухла или счупена саксия. Внимателно изрежете някой от порасналите коренчета. Махнете изгнилите корени, но изключително внимателно.


presajdane5Закрепете растението върху сложения вече на дъното пласт и попълнете около него с леко влажна почва. 


presajdane6Натиснете почвата с палци и добавете още, докато изравните. Накрая няколко пъти почукайте саксията по масата, за да се намести почвата. 


presajdane7Внимателно полейте и за седмица оставете растението на сянка. Всеки ден пулверизирайте листчетата. След това го върнете на мястото му и се грижете за него както обикновено.


Подмяна на горния почвен слой
По различни причини, особенно при големите или по-трудните за отглеждане растения, може да не искате да или да не можете да се занимавате с пресаждане. В такъв случай всяка пролет трябва да сменяте горния двусантиметров слой ( пет сантиметра при големите саксии) с нова почва.

presajdane0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button