Зимна градина

Разликите между оранжерия, остъклена градина и зимна градина са неясни и за експертите. Най-добре е да гледате на оранжерията като на постройка, изградена изцяло от стъкло или прозрачна пластмаса, в която се влиза през градината. Тя е създадена изцяло за удобството на растенията, а не на хората, които се грижат за тях.
Остъклената градина също е остъклено помещение, но в него се влиза през къщата и са създадени удобства за хората да седнат и да се наслъждават на растенията. Но пак на първо място са растенията, а не хората.
В зимната градина (наричана още слънчева стая, стая за растения) също се влиза през къщата , но тя е неделима част от къщата, а не просто отделна пристройка. Стените са почти изцяло от стъкло или прозрачна пластмаса, но не е задължително и покривът да е такъв. Тук се набляга на удобството на хората, а многобройните растения служат за фон и украса.
Огромна грешка е да напълните зимната или остъклена градина с обикновени растения. Направете го само в случай, че поставите между тях красиви тропични екземпляри. Разгледайте подробния справочник – сполучлив избор са агапантусът, хибискусът, датурата, цитрусът, клиантусът, стрелицията, орхидеите, абутилонът, колумнеята, пасифлората, каладиумът и глориозата. Изборът ви зависи от топлината, която може да осигурите през зимата. Минимална температура 12°C е подходяща за почти всички екзотични видове.
Освен топлината ще трябва да се погрижите и за други неща – за по-взискателните растения да осигурите сянка през лятото и провтряване на помещението. Избягвайте лакираните дървени мебели – тръстиката, пластмасата или неръждаемия метал са по-подходящи материали за влажната атмосфера в зимната градина. Подовете трябва да са облицовани с плочки или покрити с полипропилен, за да не могат корените да проникнат в тях. Хубаво е да имате и прокарана канализация, за да улесните поливането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button