Жилища за растенията

Жилища за растениятаНито едно растение не може да бъде отглеждано, преди да бъде посадено в подходяща почва, която е поставена в подходящ съд. За съжаление думата „съд“, „саксия“, „контейнер“ се използват безразборно и това води до объркване. Най-добре е да се използва думата „съд“, за да се опишат трите основни вида вместилища за корените на едно или повече растения. Съдовете имат всякакви форми и размери – от големите колкото яйчена черупка саксии за малките семполии, до вътрешни градини с размерите на цяла стая.

Три вида Съдове

Саксии
Съд с една или повече дупки на дъното, в който могат да се засадят едно или повече растения. Необходима е подложка.

Те са глинени или пластмасови. И двата вида вършат еднакво добра работа. Изискванията за поливане обаче се различават, така че не премествайте растение от глинена в пластмасова саксия или обратно. Ако го направите, трябва да смените изцяло режима на поливане.
Повечето глинени саксии си приличат, а пластмасовите са в най-различни форми и цветове. Ако през зимата стаите ви са неотоплени, изолационните свойства на пластмасовите саксии са преимущество.

Глинени саксииПредимства на глинените саксии:
Тежки – трудно ще се преобърнат.
Преовлажняването е почти невъзможно заради порестата структура.
Изглеждат естествено – няма да имате проблем с цветовете.
Поемат вредните соли от почвата.

Пластмасови саксииПредимства на пластмасовите саксии:
Леки – трудно се чупят при падане.
По рядко се налага да поливате.
Разнообразие от цветове и форми.
Не са необходими камъчета в дренажните отвори – лесно се почистват.

Размери на саксията
Размер на саксиитеДиаметрите на саксиите са между 4 и 40 см. В идеалния случай при всяко пресаждане трябва да увеличавате диаметъра на саксията само с по 2-3 см.,но това означава да разполагате с много саксии. Ако използвате качествена почвена смеска на торфена основа и следвате указанията от раздел Пресаждане на растенията, може да пресаждате по указаната схема. Ако не желаете повече да пресаждате растението, подрежете корените преди последното пресаждане.

Кашпи
Съд без дренажни отвори и с водонепроницаема основа. Използва се за поставяне и закриване на една саксия.
КашпиМного хора обичат естествения вид на глинените саксии, особено когато за тях е по-важно да се забелязва растението. Но при всички случаи ефектът от единичните растения ще бъде по-голям, ако ги поставите в кашпи. Кашпите се правят от различни материали, в най-различни форми и разбира се имат най-различни цени. Много домашни предмети(купи или чайници)могат да бъдат използвани за същата цел. Има само едно изискване – целия съд или поне долната му част трябва да е водонепроницаема.
Не забравяйте, че кашпата трябва да съотвества на стила на стаята. Например – Цилиндрите от неръждаема стомана са съвсем на място в ултрамодерна обстановка. Кошниците и порцелановите чайници са очарователни в помещения в по-старинен стил. От значение е и големината на кашпата. Тя трябва да е поне два-три сантиметра по широка от саксията, а най добре и повече.

Кашпата трябва да е и по-висока, а какво ще правите с празното място зависи от растението. За растения, устойчиви на сухия въздух (кактуси, сукуленти, аспидистра и т.н.), оставете пространството празно. За останалите растения го запълнете с влажен торф, като поставите и самата саксия върху пласт от торф. Той увеличава влагата около растението.

Контейнери
Водонепроницаем съд без дренажни отвори. Използва се за засаждане на едно или повече растения или за вместването на една или повече саксии.
konteineriРазмерът и формата на кашпите зависят от размера и формата на саксиите,които се поставят в тях. За контейнерите няма такива ограничения, защото практиката е растенията да се вадят от саксиите и да се засадят направо в запълнения с почва съд.
Единственото изискване за контейнерите е да са водонепронецаеми. Контейнерите тип „Кошници“ трябва да са облицовани отвътре, а дървените да се обработят със смола или подобен изолатор.

В каталозите преобладават правоъгълни, кръгли и квадратни пластмасови контейнери, но разнообразието не се ограничава само с това. Ще откриете кофи за въглища,маси с вградено място за засаждане на растения, тикови жардиниери и т.н. Гледжосаните глинени контейнери, са много популярни, но цветовете им трябва да са убити.
Може би най-известният от всички контейнери е скромната купа за садене на луковични растения. Засаждането в нея е различно – вместо обикновена почвена смеска се използва специална – за луковични, съставена от торф, въглен и черупки от стриди. Садят се луковици неразвили надземна част.
При контейнерите внимавайте с преполиването. Излишната вода не може да се отцеди и почвата ще се преовлажни. Това важи най-вече за малките контейнери – ако е възможно, пробийте дупки и поставете подложки. При по-големите съдове, на които не може да пробиете дупки, поставете слой от дребни камъчета, който изпълват долната четвърт на контейнера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button