Зелето е лек за всички болести

Зелето е лек за всички болести и освен че е вкусно и полезно, помага и за стройна фигура.
Салатата от зеле е не само най-евтина, но и една от най-здравословните. Защото зелето има чудни свойства, които са преграда срещу всички болести, помага човек да бъде здрав и поддържа стройна фигура.

Още в древни времена са знаели добре за вълшебните свойства на зелето. Египтяните го поднасяли варено в края на обеда като десерт. Древните гърци го ползвали против махмурлук. Те приписвали на този зеленчук способността да лекува най-различни болести, а техните лекари най-често го предписвали срещу безсъние. С него препоръчвали да се лекуват жлъчният мехур, пресните рани, обриви.

Зелето съдържа витамините С, К, Р, В1, В2, никотинова, пантотенова киселина, метилметионин (витамин U), каротин, биотин, токоферол, инозит и др. На страдащите от заболявания на кръвта се препоръчва да ядат зеле или да пият сок от него заради богатото съдържание на фолиева киселина (витамин В9). Зелето съдържа значително количество лизин-аминокиселина, която разтваря чуждите протеини, попаднали в кръвта. Тя е основното средство за изчистване на кръвта от вредните микроорганизми и вируси. Лизинът повишава съпротивителните сили на организма.

Прясно изцеденият сок от зеле подтиска ръста и размножаването на бактериите, гъбичките и на другите вредни микроорганизми. Съдържащите се в зелето ценни биологични активни съединения убиват стомашните бактерии, туберкулозната пръчица, златистите стафилококи и други болестотворни микроорганизми. Зелето активизира защитните сили на организма и намалява риска от онкологични заболявания, като блокира пътя за проникване на канцерогени в здравите клетки.

За дискусии, мнения и рецепти посетете тази тема във форума: Рецепти със зеле

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button