Трифоновден (Трифон Зарезан)

Трифоновден (Трифон Зарезан)се празнува на 1 февруари в чест на лозята и техния пазител св. Трифон.
Християнската религия е посветила деня на св.мъченик Трифон, който бил посечен с меч по времето на император Деций.

В народния празничен календар Трифоновден се обозначава още с името Трифон Зарезан, за чийто произход съществува следната легенда: На четиридесетия ден от раждането на Христос св. Богородица отивала на молитва и срещнала Трифон, който й се присмял. Тя го наказала – когато зарязвал лозето си, той си отрязал носа.

Основен обичай на Трифоновден е зарязването на лозята, наричано още закройване, извършвано независимо от метеорологичните условия. То се извършва предимно от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки ще се прекръсти и с косер ще отреже по три пръчки от три корена. Пръчките ще свие на венец и с него ще окичи калпака си. Отрязаните корени ще полее с вино от бъклицата. След това всички се събират на обща трапеза, на която, преди да започнат да се хранят, ще изберат „цар“, „Трифон“.

Обикновено се избира добър стопанин лозар или този, през чието „царуване“ предишни години е имало добър берекет по лозята. От лозята всички се прибират заедно, начело с избрания „цар“, когото пръскат по пътя с вино, а от всяка къща стопаните черпят. „Царят“ благославя така, както и на лозята – да е берекетлия, от всяка лоза – по чебър вино. Традиционна храна за празника: прясна пита, тутманик, варена кокошка, печена луканка, омлет от яйца.

Трифоновден – Рецепти

Прясна пита
Продукти: 1 кг брашно, 1 лъжичка сол, 1 яйце, 1 кофичка кисело мляко с 1 лъжичка сода в него, 1 пакет бакпулвер.
Брашното се пресява и смесва със солта и бакпулвера. В средата му се прави дупка, в която се чуква едно яйце и после постепенно се налива добре разбитото кисело мляко. Омесва се добре, а получената пита се слага в тава и се пече на силна фурна.

Тутманик
Продукти: 500 г брашно, 250 г сирене или извара, 150 г мас, 150 г мляко, 2 яйца, бучка мая за хляб.
Маята се размива с малко вода и брашно и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. Когато всичко отново втаса се прибавят натрошеното сирене или извара, маста, яйцата и млякото. Полученото тесто се слага в намазнена с мас тава и се пече в умерена фурна.

Варена кокошка
Продукти: 1 кг кокоше или пилешко месо, 500 г чушки (100 г люти пиперки), 300 г доматено пюре или домати, 15 г сол, 100 г масло, 1 глава лук.
Кокошката се сварява, нарязва се на парчета и се запържва в маслото. Изпечените и обелени пиперки се нарязват на продълговати парченца. Доматите и лука също се нарязват и се смесват с месото, а след което се поизпържи още малко, се налива вода и ястието се оставя да се задуши.

Печена луканка
Продукти: 300 г луканка
Луканката се обелва, разрязва се по дължина и се пече на жар или на скара. Яде се гореща.

Пърженица
Продукти за една порция: 3 яйца, 25 г масло, щипка сол, лъжичка лют червен пипер.
Яйцата се разбиват добре, посоляват се и се пържат в разтопеното масло. След като се изпържат от едната страна, се обръщат. Готовата пърженица се поръсва с лют червен пипер.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button