Грозде

Грозде (Vitis) е богато на витамин С, В и провитамин А, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние за зрението.
Гроздето очиства, алкализира и минерализира организма. Магнезият, калцият, фосфорът и желязото помагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, предпазват от анемия. Багрилните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.

Консумацията на грозде и прясно изцеден гроздов сок се препоръчва при безапетитие, при стомашно – чревни възпаления, чернодробни и жлъчни възпаления, при запек и хемороиди.

Наличието на много калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката. Смята се, че има много добро действие и при мигрена и артритни заболявания.

Според народната медицина гроздето помага при ранна форма на туберкулоза, очни и ушни болести, заболявания на далака и на черния дроб, невротично съцебиене, възпаление на венците, скорбут и нарушена обмяна на веществата.

Гроздето и неговите семена съдържат съединения, наречени процианидин Б, които помагат срещу рак на гърдата. Виното е защитно средство за хора с високо кръвно налягане и хипертония. Червеното вино е полезно срещу тежки инфекции.

Гроздето съдържа антиоксиданта ресвератрол, който има способността да предотвратява образуването на съсиреци в кръвта и е полезно в борбата с рака. Сокът от грозде подобрява паметта. Стафидите пък оказват благотворно влияние върху нервната система.

Грозде – Кулинарно приложение

Гроздето е чудесен плод за прясна консумация като десерт. Може да се използва за приготвяне на салати и сладкиши, както и за украса на коктейлни хапки в комбинация с кашкавал или синьо сирене. От гроздето се приготвят шира, вино и ракия.

Грозде – Съвети

За да замразите грозде във фризер, трябва да го измиете и след това да го подсушите. Поставете един ред грозде върху плоска тава, замразете и когато е готово го приберете в кутия. Замразеното грозде е чудесно за закуска и различни сладкиши.

За да се възползвате максимално от ценните вещества, които предпазват сърцето, е най-добре да консумирате току-що откъснато грозде, но добре измито под течаща вода (за да се отстрани полепналата по зърната прах, съдържаща пестициди). Консумирането на грозде предпазва от вредните лъчи на слънцето и от слънчево изгаряне.

Проверете също
Close
Back to top button