Рождество Христово (Коледа)

Коледа

Рождество Христово (Коледа), наричана още Божик, Божич, Голяма Коледа се празнува на 25 декември. На този ден не се работи и всички отиват в църква на тържествена служба, след която се събират на общоселско хоро. В Римската империя преди приемане на християнството денят 25 декември се е празнувал в чест на Аполон.

Християнската същност на новия празник, наричан Рождество Христово, измества езическото съдържание на Аполоновия ден и го превръща в един от най – тачените дни на православното християнство.

Обикновено на Рождество Христово, а в по – редки случаи на друг ден, но не по – късно от Ивановден, коледарите правят общо угощение със събраните от коледуването продукти в дома на станеника (водача). Познат е и обичаят за събраните коледарски краваи да се наддава, като всеки коледар се стреми да откупи кравая на своята избраница. На този ден се правят взаимни посещения и гостувания.

Според народното вярване, от Рождество Христово започват 12 дни, наричани „мръсни“, „погани“, „караконджови“. През тези дни по света обикалят нечисти сили, които навреждат на хората, затова се спазват много забрани. Не се излиза навън преди да са пропели първи петли, жените не предат, не тъкат, не перат.

Съществува дори и забрана за полово общуване, защото се вярва, че роденото от това общуване дете ще стане лош човек, ще вижда вампири. Ако това се случи, на детето за 24 часа се ушива ризка, за да не се превърне в караконджо.

Рождество Христово се празнува три дни, като третият ден – 27 декември, е Стефановден, когато празнуват всички именици и посрещат гости.

Традиционна храна за празника: прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка.

Рождество Христово – Рецепти

Баница с месо или черва (Пирински край)
Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, лъжица оцет и олио за тестото, както и 10 г сол. За плънката: 400 г месо или черва, 4 айца, 250 г мас.
От брашното, хладка вода, сол, оцет и олио се замесва банично тесто от което сс разточват 5 или 7 кори, които се нареждат една върху друга, като на всяка се слага плънка от нарязаните на дребно и предварително сварени месо или чревца, разбъркани с яйца. Баницата може да се направи и нагъната, т.е. с поставени една до друга кори, събрани от краищата към средата, така че да се образуват гънки, в които се слагат плънката и мазнината.

Млечница – брашнена халва (Югоизточна и Западна България)
Продукти: 1 литър прясно мляко, 500 г брашно, мед, чаша счукани орехи.
Сварява се прясното мляко, поставя се след това на слаб огън и като се бърка непрекъснато, постепенно по малко се прибавя брашното, докато всичко се сгъсти. Накрая се слага мед и счукани орехови ядки. Яде се студена.

Печен свински черен дроб
Продукти: 1 кг черен дроб, 10 г сол.
Дробът се измива, нарязва се на филийки и се пече на жар или скара от двете страни. Посолява се накрая.

Пастърма със зеле
Продукти: 1 кг овча пастърма, 2 големи глави кисело зеле, мас.
Накиснатата за около 10 – 12 часа пастърма се изважда от водата и се нарязва на парчета. Прибавя се чиста вода и се вари около половин час, след което се слага нарязаното на ситно зеле, няколко сушени червени чушки и малко лют червен пипер. Ако пастърмата е тлъста, не е нужно да се слага мазнина, в противен случай може да се добави около 200 г мас.

Свинско с праз лук
Продукти: 500 г тлъсто свинско месо, 2 кг праз лук, 30 г сол, 150 г лимонов сок.
Нарязаното на късове месо се запържва в малко мазнина. Месото се изважда и в мазнината се слага ситно нарязания праз лук и се задушава без да се добавя вода. Прибавя се месото и всичко ври на тих огън до пълна готовност, като ястието трябва да остане само на мазнина. Отгоре се поръсва с лимонов сок и червен или черен пипер.

Печена кокошка
Продукти: 1 голяма кокошка, червен пипер, щипка сол.
Кокошката се пече на жар, докато се зачерви, после се слага в тава и се пече във фурна. Може да се прибави малко вода и мазнина. Вече опечена, кокошката се поръсва с лют червен пипер.

Проверете също
Close
Back to top button