Разполагане на растенията в кухнята

Само в дневната се поставят повече растения, отколкото в кухнята. Това не е учудващо, защото кухнята е подходящо място за листнодекоративни цъфтящи растения. Някои членове на семейството прекарват доста време там, а влажната среда е добра за повечето растения. Напомнящите болнична обстановка бели или пастелни повърхности и стоманените мивки се омекотяват и оживяват от пъстро обагрените растения.
Най-често растения се поставят на прозоречния перваз и обикновено там е истински миш-маш – африкански виолетки до наскоро вкоренени резници, кактуси до луковични растения, болни растения до примули и бръшляни. Тук е мястото и на подправките – магданоз, лук, босилек, дори и миниатюрни домати.
Первазът пред мивката е подходящо място за растения по няколко причини. Докато работите над мивката, водата е до вас, както и принадлежностите за подхранване, полиране и премахване на изсъхнали листа и цветове. А и в тази част на кухнята въздухът е най-влажен и светлината е добра. Но има и неща, за които трябва да внимавате. Ако пръснете сапунена вода върху листата, това може да доведе до неприятности.
За кухнята най-добре подберете многоцветни издръжливи, а не скъпи и взискателни растения. Добър избор са: бегония, пеларгониум и градински луковични цветя. За саксии може да използвате какво ли не – чайници, глинени буркани, месингови канчета и т.н.
Кухнята е място, в което се работи много, и растенията не трябва да пречат. Единично растение като фикус бенжамина например е подходящо само ако наистина имате достатъчно свободно място. Работните повърхности обикновено (но невинаги) са твърде малки или претрупани, за да слагате там и растения. По-добре е да ги разполагате по лавици или в специални контейнери по стените. Висящите кошници също са подходящи, стига да не пречат. В кухнята винаги има място поне за едно растение.

Свързани статии

Back to top button