Производителите на жасмин в Египет се борят с икономически затруднения

Село Шубра Белула в делтата на Нил е в сърцето на жасминовата индустрия в Египет, който заедно с Индия е един от двата най-големи производителя на културата в света. Дейността обаче беше нарушена от пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна, които свиха търсенето и обтегнаха веригите за доставки, пише Ройтерс.

Жасминът е основна икономическа дейност и източник на доходи за Шубра Белула. Ароматното цвете дава работа на по-голямата част от населението от около 15 000 души през сезона на прибиране на реколтата между юни и септември.

В нивите извън селото работниците се движат покрай редици храсти в относително прохладната нощ и рано сутринта, използвайки фенери, за да берат цветята на ръка в кошници.

Недалеч цветовете се обработват за извличане концентрат, известен като абсолю, който се изнася в Европа и другаде и се използва в парфюми.

Търговията обаче бе засегната от последиците от пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна, изразяващи се в спад на търсенето и нарушаване на веригите за доставки.

Високите температури това лято пък подчертаха потенциалния риск от климатичните промени върху крехкото цвете, коментира Абдо Бадр, посредник между фермери и фабрики. Цветовете трябва да се наберат, преди слънцето да изгрее и жасминът да изсъхне в жегата.

Източник:
БТА
Back to top button