Покупка на инструменти или инструменти под наем  – кое е правилното решение?

Днес съществуват много инструменти, които гарантират изрядна работа и постигане на пълно съвършенство в ремонтните дейности. Смята се, че всеки домашен майстор има в арсенала си набор от отвертки, гаечни ключове, бормашина, чук и т.н. Но често пъти това не е достатъчно.

Затова днес ще говорим за избора на необходимото оборудване и начините да се сдобием с него. Ще трябва да помислим и да преценим вариантите. И, разбира се, ще отговорим на основния въпрос: да купувате скъпи инструменти или да заложите на опцията инструменти под наем – кое е по-изгодно. Първо, нека да разгледаме опцията за отдаване под наем.

Плюсове на  инструменти под наем

Спестяване на разходи
Например, закупуването на заваръчна машина или бензинов генератор ще ви струва много. Така че струва ли си да ги вземете за еднократен ремонт. Също така, закупените инструменти вероятно ще събират прах дълго време след приключване на работата. В този смисъл ремонтът не си струва допълнителните разходи.
За начинаещи екипи наемането на инструмент може да бъде отправна точка, за да придобият опит, да спечелят пари и след това сами да закупят скъпият инструментариум.

Надеждност
Фирмите, отдаващи инструменти под наем имат сериозни изисквания към качеството на оборудването. Не рискувате нищо, ако свържете с тях, само може да спечелите.

Гаранции
Хората, които ще наемат инструменти, често имат въпрос какво ще се случи, ако инструментът се повреди и не може да бъде ремонтиран с подръчни средства. Тоест, всичко е наред, ако повредата не е по ваша вина. Всеки инструмент има дефинирани работни стандарти и ако сте работили в съответствие с тези стандарти, тогава самата фирма за отдаване инструменти под наем  ще поеме ремонта без да има претенции.

Разбира се, използването на услугата инструменти под наем, има и своите минуси.
Наемодателят може да наложи санкции на тези, които забавят връщането на инструментите в определения срок. За да избегнете неустойки, ще трябва да запишете в договора възможност за автоматично удължаване на срока за наем или ако нямате време да се опитате да предупредите и договорите наемодателя предварително.

Голям размер на депозита, посочен в договора. Тоест, за да наемете инструмент, понякога трябва първоначално да имате голяма сума пари. Този фактор ще трябва да се вземе предвид от тези, които имат определени затруднения при формиране на бюджет за предстоящите ремонтни дейности.

На теория понякога възникват проблеми с доказателствата при повреда, тоест трудно бихте могли да докажете, че повредата не е по ваша вина. Ако това се случи, разбира се. За да избегнете конфликтни ситуации, ще трябва внимателно да проучите тънкостите на работа с определен инструмент. Работата трябва да се извършва в стриктно съответствие с разпоредбите. Както и трябва да се регистрира първоначалното състояние на оборудването в присъствието на служители на фирмата.

Кое е по-добре да закупите строителни инструменти или да заложите на инструменти под наем?

Предимства от закупуването на инструменти
Най-големият плюс може да се нарече фактът, че закупеният инструмент ще бъде ваш лично и само вие сами носите отговорност за него. Също така, ако ще работите дълго време с него, той лесно би могъл да се изплати. И най-важното е, че ще си е ваш – винаги под ръка, когато се наложи.

Друг случай, при който покупката на скъп инструмент е оправдана, в сравнение с наемането му, е когато самите вие планирате да го отдавате под наем на трети лица. За начало вероятно ще бъде в тесен кръг от познати, които имат намерение да извършват ремонти. Но на по-късен етап е твърде възможно този бизнес да се развие като много печеливш.

В заключение можем да допълним следното – ако искате да работите с инструмента непрекъснато, по-добре си го закупете.  Ако ли не, тоест, ако ще го използвате еднократно за нещо, тогава е по-добре да го наемете, съветват специалистите.

Back to top button