Основни ръчни инструменти за дома

Тези ръчни инструменти са направо безценни и могат да послужат за голямо разнообразие от поправки и ремонтни дейности във вашия дом. Те са преносими и това позволява съхраняването им в малка чанта, която можете да поставите в апартамента си, в гардероба си, в багажника на колата си или някъде другаде.

Първият инструмент, за който ще поговорим, е чукът. С него можете да заковете с пирон картината за стената или да извадите някой ръждясал пирон. Авторът на този текст най-често полза чук, за да троши кокосови орехи и бадеми. Препоръчваме ви да си купите чук с гумирана дръжка, за да не си наранявате ръцете при удар.

На второ място в нашата малка класация е отвертката. Тя е изключително важна част от набора инструменти за вашия дом. В повечето магазини за железария ще намерите комплекти отвертки с различно предназначение (прави, звезди, криви и други) или такива с приставки. Лично аз предпочитам вторите, защото заемат по-малко място. Недостатъкът е, че са по-скъпи, но имайте предвид, че това е вещ, която ще ползвате с години, така че не се стискайте.

На трето място са комбинираните клещи. Те имат специално предназначение – можете да ги ползвате като секачи на тел и като менгеме. Не ви препоръчваме да ги използвате за вадене на гайки и болтове, защото е възможно да ги повредите.

На четвърто място по ред, но не и по значение е макетният нож. Този  изключително остър инструмент е специализиран в рязането на колани, балатуми и други изделия. Никога не прокарвайте пръст напречно по острието, защото може да се порежете. Дръжте макетните ножове далеч от децата си, ако сте родители, за да избегнете неприятните инциденти.

На пето място в нашата класация за ръчни инструменти поставяме раздвижения гаечен ключ. Добра идея е да имате два броя от този инструмент, тъй като много често се налага да държите две част от някой резбован елемент, когато затягате например гайките или болтовете на някой уред.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button