Подходящи растения за спално помещение

Растенията, които абсорбират повече кислород не са подходящи за спални помещения и особено за такива, в които се отглеждат деца.

За да се избегнат различен вид алергии и нежелани реакции на организма е необходимо да подберем по най-правилния начин стайните растения, които да отглеждаме в своите спални.

Съществуват саксийни растения, които не само разкрасяват нашите покой, а и ги правят по-благоприятни за съществуване. Тези видове насищат въздуха с кислород, обеззаразяват помещението, с което спомагат в борбата с вирусите и бактериите.

Едно от тези видове е Хлорофитумът. Това растение издържа на сух въздух, какъвто е полезен за едно спално помещение. То не се нуждае от обилно количество светлина, както и не бива нападано от вредители. Хлорофитумът неутрализира токсичните вещества и отстранява микроорганизмите в помещението, в което се намира. Този екземпляр се отглежда заради обагрянето на своята листна маса, както и възможността му да се развива каскадно и да впечатлява с разположението на своите издънки.

Спатифилумът е едно от най-красивите и предпочитани за отглеждане в спални помещения саксийно растение. Той е листно декоративно и цъфтящо растение. Има голямо коренище от обилна листна маса, която бива заобиколена от компактни бели и впечатляващи цветове. Спатифилумът не е претенциозен към пряка слънчева светлина, но за предпочитане е да се отглежда на шарена светлина.

Единствената по-голяма грижа, която е необходимо да се полага за него е да се полива по-често, както и да се подхранва през равни интервали от време, за да се стимулира цъфтежа му. Спатифилимът се грижи за хармонията в отношенията и гарантира здрав и спокоен сън, защото нормализира нивото на влажността в стаята, както и почиства въздуха от замърсители.

Подходящо за спалня растение е и Пеперомията. Тя е красив екземпляр, който не е претенциозен. Позволява да се отглежда на по отдалечено от светлина място в стаята и не изисква обилно и често поливане. То е изключително привлекателно растение, което ще е прекрасно допълнение към интериорния дизайн на едно спално помещение. Това е компактен вид, който е издръжлив на сух въздух. Освен това го обогатява на кислород и пречиства от болестотворни бактерии.

Други подходящи за отглеждане и декориране в спалня растения са: Каланхое, Алое, Бегония, Здравец, Сансевиера, Кактуси.

Здравецът и Алоето пречистват въздуха и спомагат за намаляване на напрежението и депресивните състояния, а Кактусите отстраняват бактериите и вредното йонизиране на въздуха от компютъра и телевизора в помещението.

Back to top button