Петльовден

Петльовден, наричан още Петеларов или Петларовден се празнува на 20 януари.  Източноправославният календар е отредил този ден и празник в чест на патриарх Евтимий.

Основен обичай на Петльовден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, или ярка за момиченцата. Жертвената птица се заколва на прага, като стремежът е кръвта й да изпръска наоколо. Петелът се коли от 15-16 годишно момче, наричано петелар. С кръвта на закланата птица по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.

Закланият петел се сготвя, и от него се раздава на съседи за здравето на момчетата – продължители на рода. Майките приготвят за трапезата и кравайчета, зелник, пресни питки. В някои селища на Източна България, след раздаването на храна, жените отиват в дома на бабата, която е бабувала при раждането на децата. От жертвената птица са сготвени три гозби, бабата е закичена с пера от петел, а жените поставят на шията й наниз от червени чушки, пуканки, венец от цветя.

В Пловдивско дните 19 и 20 януари са известни като Черна, Църенден. В жертва се принася черна кокошка, а жените спазват забраните да не работят н да не се мият. Петльовден се свързва с легендата за цар Ирод, който заповядал да се обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос. Затова за здравето и живота на момчетата се принася в жертва петел. Традиционна храна за празника: тиганици, кравайчета, зелник, петел с кисело зеле, петел с ориз, каша от петел.

Петльовден – Рецепти

Тиганици
Продукти: 200 г брашно, 6 яйца, 200 г сирене, 100 г олио, 100 г мед или захар.
Яйцата се разбиват добре и към тях се прибавят последователно настърганото сирене и брашното, така че да се получи гъста каша. Мазнината се затопля и в нея с лъжица се пуска от кашата. Получените тиганици се пържат до златисто от двете страни. Изваждат се с решетъчна лъжица, поставят се на хартия за да попие излишната мазнина и докато са още топли се поръсват със захар или се поливат с мед.

Кравайчета
Продукти: 500 г брашно, 150 г хладка вода, 10 г сол, 5 яйца, сусам.
В брашното, поставено в дълбок съд се прави дупка в която се слага солта, разбитите яйца и постепенно водата. От всичко се меси тесто, от което се оформят малки, кръгли, отворени от едната страна кравайчета. Отгоре се поръсват със сусам и сол и се пекат в умерено загрята фурна.

Зелник
Продукти: 500 г брашно, 200 г вода, 250 г масло или мас, 700 г кисело зеле, 150 г пръжки.
От замесеното с вода и разтопена мазнина тесто се разточват две дебели кори. Първата се застила в намазана с мазнина тава, а върху нея се поставя плънка от ситно нарязаното кисело зеле, леко изстискано от сока и запържено в малко мазнина. Върху зелето се слага втората кора, като отстрани корите плътно се притискат. Върху зелника се слагат пръжките и всичко се пече до зачервяване.

Гозби от петел

За празника се правят три вида гозби:

Петел с ориз
Продукти: 750 г месо от петел, 150 г масло, 2 чаши ориз, 15 г сол, щипка черен пипер.
Месото и оризът се посоляват и заливат с 6 чаши вода, прибавя се маслото и всичко се вари общо (във фурна) до сгъстяване на гозбата и опичане на месото.

Петел със зеле
Продукти: 750 г месо от петел, 150 г мас, 2 големи кисели зелки, 10 г лют червен пипер, чубрица.
В дълбока тенджера се поставя ред кисело зеле, върху него парчета месо, отгоре отново зеле, пак месо и т.н., като най – горният ред е от зеле. Ястието се залива с мазнина, червен пипер и чубрица и се оставя да се вари на тих огън.

Петел с каша
Продукти: 750 г месо от петел, 150 г масло, 175 г брашно, 15 г сол, черен пипер.
Месото се сварява, обезкостява и се нарязва на големи късове. Брашното и маслото се опържват отделно до златисто, после се прибавя по малко от бульона, в който е врял петелът. Оставя да ври около 15 минути. Посолява се и се прибавя свареното и нарязано месо. Готовата каша се поръсва с черен пипер.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button