Патладжан

Патладжан – спомага изхвърлянето на холестерола от организма и за неговото намаляване в кръвта. Съдържанието на калий усилва работата на сърцето и благоприятства извеждането на течностите от тялото. Патладжаните се препоръчват на възрастни хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, особено при наличието на отоци, свързани с отслабената дейност на сърцето. Патладжанът успокоява кашлицата, стимулира храносмилането, понижава количеството на мазнини в кръвта, спира възпалителните процеси.

Свързани статии

Патладжаните са много полезна храна, препоръчват се за профилактика и лечение на атеросклероза. Помагат при подагра, тъй като стимулират изхвърлянето на солите на пикочната киселина заедно с урината. Патладжаните съдържат 6 мг% витамин С, 0,2 мг% каротин (провитамин А), 0,6 мг% витамин РР и в малки количества витамините В1 и В2.

Сините домати оказват стимулиращ ефект върху жлъчната секреция и при жлъчнокаменна болест могат да причинят кризи. Те трябва да се избягват и от болни с бъбречнокаменна болест.

Патладжан – Кулинарно приложение

Внашата кухня от патладжани се приготвят многообразни самостоятелни ястия или в комбинация с други хранителни продукти. Може да се приготвя задушен, пържен, пълнен или печен.

Патладжан – Съвети

Най-качествени са средните по големина сини домати с формата на круша, твърди на пипане, тежки, с равномерен тъмнолилав цвят и лъскава кожица. Не използвайте твърде много мазнина – патладжанът е порест и попива олиото като гъба. Ако патладжанът попие всичкото олио в тигана при пържене, не добавяйте повече. Патладжаните съдържат веществото соланин, на което се дължи слабо горчивият им вкус.

Ето защо преди топлинната им обработка те се посоляват или се киснат в солена вода.
Не трябва да се използват при преработката им метални уреди и съдове. При приготвянето им, трябва да знаете, че без кожицата ястията имат по-хубав вкус. Преди печене на грил, за да не се напукват, трябва да се набодат на 4-5 места.

Проверете също
Close
Back to top button