Круша

Крушите се препоръчват при различни заболявания: възпаления на дихателните пътища, анемии, туберкулоза, обща слабост, състояния на възстановяване след тежко боледуване и т.н. В прясно състояние те действат разхлабващо. Затова се препоръчват при упорит запек. В изсушен вид крушите също са много ценни. Крушите имат полезно въздействие при подагра. Успокояват нервната система и облекчават дейността на жлезите с вътрешна секреция. Круша – нормализира кръвното налягане, пречиства кръвта и бъбреците.

Свързани статии

Подобряват състоянието на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.
При сърдечно-съдови и бъбречни нарушения може да се взема и прясно приготвен сок от круши. Сокът от круши е полезен и при чернодробни и жлъчни заболявания.

Крушите са много добър източник на растителни влакна (фибри), особено ако се консумират с кората. Крушите съдържат комбинация от различни влакна, които помагат за преодоляване на чревни заболявания, намаляват кръвното налягане и контролират кръвната захар (важно за диабетиците).

Круша – Кулинарно приложение

Рецепти за здравословни коктейли с круши, препоръчани при бъбречни, сърдечно-съдови и чернодробни увреждания:

– 230 мл сок от круша и 20 мл сок от лимон;
– 125 мл сок от круша и 125 мл сок от грейпфрут;
– 150 мл сок от круши и 100 мл сок от портокал;
– 120 мл сок от круши и 120 мл семе от дюли и 10 мл сок от лимон;
– 120 мл сок от круши и 120 мл сок от ябълки и 10 мл от лимон;
– 150 мл сок от круши, 80 мл сок от целина и 20 мл сок от лимон;
– 150 мл сок от круши и 100 мл сок от моркови.

Нарязани на тънки парчета, сушените плодове са чудесно допълнение към Коледния ошав и доставят голямо количество енергия на организма. Могат да се приготвят компоти (стерилизирани круши), нектари и натурални сокове. На сладка и конфитюри могат да бъдат чудесна закуска, намазани на хляб.

Круша – Съвети

Напоследък с лечебна и с профилактична цел се препоръчват редица коктейли с круша.
Народната медицина препоръчва за лечение и листата на крушата. От тях се прави отвара, която помага при цистити, възпаление на простатната жлеза, както и при бъбречни камъни. Отварата се приготвя от 40 г ситно нарязани листа от круша. Те врат 10 минути в 1 л вода. Пият се по 3-4 чаши на ден.

При трудно заздравяващи рани народните лечители препоръчват отвара от корите на прясно обелени круши : 40 г ситно нарязани кори от круша се поставят в 1 л вода. След 10 минути течността се прецежда. След като изстине, с нея се напояват превръзки, които се налагат на раната.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button