Най-добрите храни за имунната система

Храни за имунната система. Навлизаме в зимата – период, в който традиционно страдаме от грипове и вируси. Ситуацията е още по-неприятна, когато се намираме насред пандемия.

Ето обаче някои храни за имунната система, с които можем да подсилим имунната си система, така че да отговори тя на всички болестотворни микроорганизми, включително и на вируса, причиняващ Covid-19.

Боровинки

Боровинките имат антиоксидантни свойства, които могат да засилят имунната система. Те  съдържат вид флавоноид, наречен антоцианин, който има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за засилване на имунната система на всеки един човек.

Проучване от 2016 г. отбелязва, че флавоноидите играят съществена роля в имунната защитна система на дихателните пътища. Изследователите установяват, че хората, които ядат храни, богати на флавоноиди, са по-малко склонни да получат инфекция на горните дихателни пътища или обикновена настинка, отколкото тези, които не похапват такива.

Черен шоколад

Тъмният шоколад съдържа антиоксидант, наречен теобромин, който може да помогне за засилване на имунната система, като предпазва клетките на тялото от свободните радикали, пише https://www.foodpanda.bg/.

Свободните радикали са молекули, които тялото произвежда, когато разгражда храната или влиза в контакт със замърсители. Те могат да увредят клетките на тялото и да допринесат за различни заболявания.

Въпреки потенциалните си ползи, тъмният шоколад е с високо съдържание на калории и наситени мазнини, така че е важно да го консумирате умерено.

Куркума

Куркумата е подправка, която много хора използват в готвенето. Тя присъства и в някои алтернативни лекарства. Консумирането на куркума може да подобри имунния отговор на човек. Това се дължи на качествата на куркумина – съединение в куркумата.

Според преглед от 2017 г., куркуминът има солидно антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Мазна риба

Сьомгата, рибата тон, свинското месо и други мазни риби са богат източник на омега-3 мастни киселини. Според доклад от 2014 г., дългосрочният прием на омега-3 мастни киселини може да намали риска от ревматоиден артрит.

Броколи

Броколите са друг източник на витамин С. Те също така съдържат мощни антиоксиданти, като сулфорафан. Поради тези причини е добър избор на зеленчук, който да ядете редовно, за да поддържате здравето на имунната система.

Сладки картофи

Сладките картофи са богати на бета каротин, вид антиоксидант, който придава на кожата на картофите оранжевия цвят. Бета каротинът е източник на витамин А. Той помага на кожата да бъде здрава и дори може да осигури известна защита срещу увреждане на кожата от ултравиолетовите (UV) лъчи.

Спанак

Спанакът може да засили имунната система, тъй като съдържа много основни хранителни вещества и антиоксиданти, включително флавоноиди, каротеноиди, витамин С, витамин Е.

Витамините С и Е могат да помогнат за подпомагане на имунната система. Изследванията също така показват, че флавоноидите могат да помогнат за предотвратяване на обикновена настинка при иначе здрави хора.

Джинджифил

Хората използват джинджифил в различни ястия и десерти, както и в чайове. Според изследванията, джинджифилът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и предлага редица ползи за здравето.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди дали той може ефективно да предотврати заболяване или не.

Чесън

Чесънът може да помогне за предотвратяване на настинки, както е известно особено в българската народна медицина. Това е наистина често срещано домашно лекарство за профилактика на настинки и други заболявания.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа само малко количество кофеин, така че хората могат да му се насладят като алтернатива на черния чай или кафето. Пиенето му също може да укрепи имунната система.

Както при боровинките, зеленият чай съдържа флавоноиди, които могат да намалят риска от настинка.

Кефир

Кефирът е ферментирала напитка, която съдържа живи култури от бактерии, които са полезни за здравето. Редица изследвания показват, че пиенето на кефир може да засили имунната система.

Според преглед от 2017 г. различни проучвания показват, че редовната консумация на кефир може да помогне при борба с бактериите, намаляване на възпалението и повишаване на антиоксидантната активност.

Back to top button