Броколи

Броколи – растение от семейство Кръстоцветни, чиято цветна глава се използва като зеленчук.
Броколите съдържат вещества, които при експерименти са оказали силно противораково действие. Броколите допринасят също за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Броколите спомагат за производството на ензими, участващи детоксификацията – процес на прочистване, чрез който органите премахват вредните съединения.

Свързани статии

Броколите помагат и за изграждане на силни кости. Те съдържат калций плюс витамин C, който значително подобрява усвояването на калция. Броколите помагат и при лечение или профилактика на инфекцията, която е основен причинител на язви.

Тези зеленчуци са полезни и за изграждане на силна имунна система. Броколите намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша броколи доставя 94 mcg фолиева киселина и витамин B, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза. Съдържащите се в тях мощни антиоксиданти са полезни за зрението и очните лещи.

Помагат и за възстановяването на повредена от слънцето кожа. Редовната консумация предотвратява развитието на атеросклероза и настъпването на преждевременна старост, защото съдържащите се в този зеленчук холин и метионин възпрепятстват натрупването на холестерол в организма.

Този вид зеле помага за отстраняването на солите на тежките метали от човешкия организъм и е важна храна за хората, които лекуват лъчева болест. Поради ниското им калорийно съдържание и лесното усвояване от организма, могат да се използват при балансираното здравословно хранене.

Броколи – Кулинарно приложение

Приготвени на пара или в микровълнова фурна, броколите са чудесна гарнитура към много ястия. Може да се сервират сурови с маргарин (масло) и свежи подправки. Много вкусни са панирани или задушени със сметана.

За приготвяне на салата, бланширайте за минута в гореща вода и веднага охладете в купа с ледена вода, за да запазите яркия цвят. Гарнират се с дресинг или със зехтин и лимонов сок. (Лимоновият сок ги избелва, ако не се консумират скоро).

Броколи – Съвети

Не варете броколито в мазнина, така ще отнемете много от вкуса и витамините му. При приготвянето на броколите се отделя остра миризма на серни съединения, освободени при обработката, която е доста неприятна. Трябва да се има в предвид, че всички ценни биологичноактивни вещества в броколите са чувствителни към термична обработка (например при варене се губят около 35% от противораковите вещества).

За да запазите ценните качества на броколите, японската и китайската медицина препоръчват бланширане (главичките се потапят – за 1 минута във вряща подсолена вода, а нежните стъбла – за 2 минути).

Броколите се съхраняват в разтворени найлонови торбички в хладилник, където могат да останат свежи в продължение на седмица. Преди да се поставят в хладилник те не трябва да се мият. Броколите могат да се съхраняват в продължение на една година, ако се бланшират и след това замразят.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button