Красула – храмът на Буда

Красула – храмът на Буда  е сукулентно растение, достигащо височина до 15 см, склонно към разклоняване на различни нива.

Годишният прираст е 3-5 см. Периодът на цъфтеж се определя от условията на задържане. Цветята са стерилни.

Красула - храмът на Буда

Crassula „Храмът на Буда“ – описание, грижи, избор на почва, репродукция
Crassula „Храмът на Буда“ – Crassula Buddha’s Temple.
Синоними: Crassula ‘Kimnachi’, Crassula ‘Myron Kimnach’.
Семейство: Crassulaceae
Подсемейство: Crassuloideae
Род: Crassula

Хибридно растение, получено чрез кръстосване на Crassula pyramidalis и Crassula perfoliata var. незначителен. Хибридизиран от Майрън Кимнак през 1959 г.

Температура
Минимална краткотрайна температура (-3) °C.
Минимална средна температура (+5)°C.
Препоръчителната зимна температура е до + (18) °С.
Растението понася минимални температури само когато се съхранява на сухо. При температури над 30°C растението изпада в състояние на застой.

Осветление
Оптимално осветление през вегетационния период: преди 10-00 и след 16-00 – пряка слънчева светлина, на обяд – разсеяна (до 40%) слънчева светлина.

Поливане
Честотата на поливане през вегетационния период – с леко изсъхване на земната кома между поливанията. Честотата на поливане през зимния покой е веднъж на няколко седмици.

Растението е устойчиво на суша, но не понася застояла вода в кореновата зона. При поливане е необходимо да се гарантира, че няма пръскане и листата да не са замърсени.

Избор на почва и саксия
За засаждане използваме почвената смес, приготвена по рецепта, както за кактуси. Не е позволено засаждането на „Храма на Буда“ в торфена почва.

При избора на размера на саксия трябва да се има предвид, че Crassula расте бавно и има малка коренова система, приблизително равна на обема на надземната част.

Важно! – засаждането на растение в твърде просторни саксии е честа причина за смъртта на растенията.

Възпроизвеждане
„Храмът на Буда“ се размножава вегетативно чрез вкореняване на стъблови и листни резници. Процесът на образуване на корени се извършва в почвата.

На възраст от две години растението губи своя декоративен ефект: стъблото е частично изложено, значителен брой стари листа придобиват дефекти. С помощта на силна резитба растението може да се подмлади. Получените резници могат да се използват за размножаване.

Красула – Проблеми

При достигане на максималния размер, стъблото, под собствената си тежест, се свива настрани. Растението е чувствително към брашнеста мана. Най-често срещаните вредители са брашнеста червеца, паяк акари, трипси. Растението става по-малко в случай на недостатъчно (и / или): осветеност, хранителна стойност на почвената смес, нарушение на честотата на поливане (интервалите между поливанията са твърде дълги).

Back to top button