Коледна звезда

koledna-zvezdaЛатинско име: Euphorbia pulcherrima, Poinsettia
Популярно име: Коледна звезда
Семейство: Млечки (Euphorbiaceae)
Цъфтящо, Многогодишно
Коледната  звезда е едно от най-предпочитаните стайни растения.

Коледната  звезда е едно от най-предпочитаните стайни растения и е цвете, което цъфти само около коледните празници, а точно заради това се отглежда в целия християнски свят и е най-продаваното цвете през този период. Името е свързано с времето по което израстват яркочервени листа – Коледа и е символ на Коледните и Новогодишни празници.

Euphorbia pulcherrima  е тропическо растение и не е капризно за отглеждане в домашни условия. Цветето е култивирано от ацтеките като лечебно растение. Легендата разказва, че в нощта на Рождество Христово малко момиченце вървяло към църквата тъжно, защото нямало подарък за   дарение на Младенеца, спряло до храстите край църквата и горчиво заплакало. Сълзите му покапали по листата на храста, а там където капели сълзите листата ставали червени. Учудено момиченцето откъснало няколко клончета и ги поднесло, като дар пред яслата на Младенеца. Подаръкът на момиченцето се оказал неповторим по своята красота, който съчетавал чистотата и искреноста на детското сърце. Червената коледна звезда е класика, но съществуват и разновидности, които са обагрени в кремаво, розово, бяло и пъстро.
Коледната звезда се нуждае от светлина, но трябва да се избягват преките слънчеви лъчи. Обича хладни помещения, където температурата е 17-21°C през нощта и 20-24°C през деня. Растението се полива само ако почвата е изсъхнала добре. През време на цъфтежа се тори на всеки 15 дни. За да се запазят цветовете за по-дълго време, хубаво е цветето след 18 часа да се постави в затъмнено помещение за около 14 часа.
Коледна звезда
Латинско име: Euphorbia pulcherrima
Популярно име: Коледна звезда
Семейство: Млечки (Euphorbiaceae)
Цъфтящо, Многогодишно
Произход: Мексико
Височина: от 30 до 45 см., широчина от 30 до 38см.
Цъфтеж: През зимата, с червени, бели или жълти цветове
Светлина: през зимата  на добре осветено място, през лятото непряка слънчева светлина.
Температура: зимата 18°C, лятото 20-24°C
Въздушна влажност: висока
Поливане: Обилно, като почвата се оставя да изсъхне между две поливания
Почвена смес: От равни части листовка, разложен оборски тор, градинска почва, пясък.
Торене: но всеки две седмици, от края на пролетта да края на лятото.
Размножаване: чрез резници, който веднага се потапят в хладка вода и се поставят при температура 22°C
Полезно: Не пулверизирайте листата. По време на цъфтежа поставяйте на добре осветено място. След прецъфтяването дайте почивка на растението.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button