Коледна звезда

Коледна звезда е едно от най-предпочитаните стайни растения и е цвете, което цъфти само около коледните празници, а точно заради това се отглежда в целия християнски свят и е най-продаваното цвете през този период. Името е свързано с времето по което израстват яркочервени листа – Коледа и е символ на Коледните и Новогодишни празници.

Euphorbia pulcherrima

Euphorbia pulcherrima  е тропическо растение и не е капризно за отглеждане в домашни условия. Цветето е култивирано от ацтеките като лечебно растение. Легендата разказва, че в нощта на Рождество Христово малко момиченце вървяло към църквата тъжно, защото нямало подарък за   дарение на Младенеца, спряло до храстите край църквата и горчиво заплакало. Сълзите му покапали по листата на храста, а там където капели сълзите листата ставали червени.
Учудено момиченцето откъснало няколко клончета и ги поднесло, като дар пред яслата на Младенеца. Подаръкът на момиченцето се оказал неповторим по своята красота, който съчетавал чистотата и искреноста на детското сърце. Червената коледна звезда е класика, но съществуват и разновидности, които са обагрени в кремаво, розово, бяло и пъстро.
Коледна звезда се нуждае от светлина, но трябва да се избягват преките слънчеви лъчи. Обича хладни помещения, където температурата е 17-21°C през нощта и 20-24°C през деня. Растението се полива само ако почвата е изсъхнала добре. През време на цъфтежа се тори на всеки 15 дни. За да се запазят цветовете за по-дълго време, хубаво е цветето след 18 часа да се постави в затъмнено помещение за около 14 часа.
Коледна звезда
Латинско име: Euphorbia pulcherrima
Популярно име: Коледна звезда
Семейство: Млечки (Euphorbiaceae)
Цъфтящо, Многогодишно
Произход: Мексико
Височина: от 30 до 45 см., широчина от 30 до 38см.
Цъфтеж: През зимата, с червени, бели или жълти цветове
Светлина: през зимата  на добре осветено място, през лятото непряка слънчева светлина.
Температура: зимата 18°C, лятото 20-24°C
Въздушна влажност: висока
Поливане: Обилно, като почвата се оставя да изсъхне между две поливания
Почвена смес: От равни части листовка, разложен оборски тор, градинска почва, пясък.
Торене: но всеки две седмици, от края на пролетта да края на лятото.
Размножаване: чрез резници, който веднага се потапят в хладка вода и се поставят при температура 22°C
Полезно: Не пулверизирайте листата. По време на цъфтежа поставяйте на добре осветено място. След прецъфтяването дайте почивка на растението.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button