Къпина

Къпина – използва се за лечение при жлъчно-чернодробни болести, а така също за поддържане на алкалнокиселинното равновесие на организма при състояния, протичащи с ацидоза – захарен диабет, бронхиална астма, рахит. Заради високото съдържание на дъбилни вещества , къпините са приложими при лечение на диария. Къпина – повишава съпротивителните сили на организма при простуда.
По съдържание на калций къпините са сред най-полезните плодове. Желязото в къпините също е изключително полезно за хора с анемии.

Свързани статии

По високото съдържание на магнезий къпините отстъпват само на шипките. Той съдейства в борбата с атеросклерозата, при сърдечно-съдови заболявания, мускулни крампи.
100 г къпини са 43 ккал, което прави плодовете подходящи и при диети за отслабване.
Фибрите в къпините са напълно диетични и подпомагат храносмилането. Те доставят на тялото витамин С, минерални фибри и антиоксиданти. Калият подпомага извличане на излишната вода от тъканите.

Къпината действа затягащо и противовъзпалително. Отвара от листата и плодовете действа благоприятно при бяло течение при жените. При различни дихателни възпаления и простуди може да се прилага вино от къпини. Виното се прилага и при упорити диарии и дизентерии, захарна болест, ангини, грип, кашлица, възпалени венци, афти, бронхити, фарингити и т.н.

Къпина – Кулинарно приложение

Най-добре е да се консумират свежи. Използва се за приготвяне на сиропи, конфитюри, мармалад, сладка, кремове, салати, ястия, сладолед и други храни и напитки. В сладкарството се използват за украса.

Къпина – Съвети

Къпиновото вино се прави по следния начин: 1 кг къпини се заливат с 3 л вода.Прибавят се 500 г захар и 5 г винена киселина. Оставя се да ферментира в дамаджана при стайна температура. За да се ускори ферментацията, е добре да се сложи 5-10 г хлебна мая, размита в хладка вода. Готово е след няколко дни.

Сладолед с къпини и кисело мляко: 1 чаша нискомаслено кисело мляко и 1 банан се пюрират в блендер. Три чаши къпини ( може и замразени ) и ½ чаша мед се поставят на печката да заврят, след което температурата се намалява и се оставят да къкрят 5 минути. Къпинената смес се минава през сито, за да се отстранят семките и кожата на плодовете. Сместа се оставя да се охлади. Банановата смес се сипва във формички за сладолед. Отгоре се сипва къпинената смес и се разбърква съвсем леко, колкото да се получи интересно оцветяване. Поставя се капака на формичките, а в него и дървените пръчици. Сладоледа се охлажда 6 часа.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button